Mate Rimac je u manje od 10 godina stvorio kompaniju koja je vodeća u tehnologiji električnih vozila visokih performansi, ali i proizvođač električnih sportskih automobila.

Rimčev Concept_Two bio je hit prošlogodišnjeg sajma automobila u Ženevi, a danas objavljena suradnja s Hyundaijem, južnokorejskim automobilskim divom, znači prekretnicu koja će pokazati da su Rimac Automobili spremni raditi i s najvećim svjetskim proizvođačima koji proizvode automobile u velikim serijama.

No da je ova suradnja vrlo važna i za Hyundai, pokazuje to što je njihov izvršni dopredsjednik Euisun Chung čak dva puta dolazio u Hrvatsku kako bi se susreo s budućim partnerima. S Matom Rimcem Index je imao priliku razgovarati krajem prošlog tjedna u sjedištu kompanije u Svetoj Nedelji uoči objave ove velike suradnje, piše Index.

Porsche je već ranije investirao u Rimac Automobile. Sada stiže Hyundai. Što će to točno značiti za kompaniju?

– Dovoljno je reći da Hyundai ima 250 milijardi dolara prihoda, što je četiri puta više od hrvatskog BDP-a. Znači, to je firma koja je četiri puta snažnija od cijele hrvatske ekonomije. Jako je značajno da imamo partnerstvo s tako snažnom firmom.

S Porscheom imamo savršeno strateško partnerstvo. Radi se o kompaniji koja je najbolja u hi-performance vozilima, i to je ono gdje mi želimo ići, a Hyundai je velikoserijski proizvođač koji se kao kompanija želi mijenjati, autoindustrija se jako mijenja i u nama vide nekoga tko vidi gdje industrija ide i žele da im mi pomognemo u tom prijelazu.

Broj ljudi koji rade u Rimac Automobilima snažno raste pa vam je, kako se vidi, lokacija na kojoj ste sada postala pretijesna. Kako planirate riješiti problem prostora?

– Na ovu lokaciju smo došli kada je bilo 12 ljudi, a sada nas je preko 500 i jako nam je izazovno tako raditi. To je zapravo glavni problem firme. Sada imamo još jednu lokaciju u Velikom Trgovišću, gdje smo proširili proizvodnju, prebacili smo veliki dio proizvodnje tamo. Ali dugoročno ne želim raditi “zakrpe”, nego riješiti problem jednom zauvijek.

Tako smo odlučili graditi kampus koji će biti stvarno nešto posebno. Imam vrlo jasnu viziju toga, napravio sam za arhitekte upute na 100 stranica, detaljno objašnjenje što želim. Želim da to bude puno više od samo naše lokacije, da ima i javnu funkciju. Da mogu doći u naš park, u naše restorane, u proizvodnju. Vidjeti kako sve to skupa izgleda.

U sklopu kampusa bismo imali razvoj i proizvodnju, hotel za naše zaposlenike, smještaj za one koji dolaze izvana, proizvodnju vlastite hrane, uzgoj životinja, vrtiće za djecu zaposlenika. To projektiramo za 2000 zaposlenika. Jedan od uvjeta koji sam dao arhitektima jest da nema ograda, da svi mogu slobodno doći. Radi se o velikoj investiciji od 80 do 100 milijuna eura, rekao je Rimac za Index.

Više pročitajte OVDJE.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime