RIJETKO VIĐENI PRIZORI Pogledajte kako valovi orkanskog juga preskaču stare zidine visoke 25 metara!

Vrsni fotografi su svom bogatom i vrijednom foto ulovu dodali i pijavicu koja se razvila u blizini obale


Utorak je bio najekstremniji dan dosadašnjeg dijela godine na Jadranu kada su u pitanju vremenske prilike. Pravovremena upozorenja očito su učinila svoje, pa u najjačem nevremenu nakon puno godina nije bilo ozlijeđenih, nastala je tek materijalna šteta.


Jedno od najjačih juga ikada

Podsjetimo, vrlo duboka sredozemna ciklona formirala se nad sjevernim obalama Afrike, zatim je preko Italije centrom ušla nad srednji Jadran, te se nastavila kretati dalje prema sjeveru. Osobito vjetrovito bilo je dubrovačko područje. U Žarkovici je izmjeren udar juga od 160 km/h, a u samom Dubrovniku 142 km/h. Na Humu na otoku Visu udari juga dosezalo su 152 km/h, u Splitu do 134 km/h.

Izmjeren rekordno visok val

O snazi juga najbolje govori i podatak da je Hrvatski hidrografski institut 12. 11. 2019. u 16 h izmjerio rekordni val na Jadranu! Ovaj val zabilježen je u akvatoriju grada Dubrovnika pokraj otočića Sv. Andrija. Maksimalna visina vala iznosila je Hmax = 10,87 m.

Rekordno visoka plima

U srijedu 13. studenog 2019. godine na mareografskim postajama u Splitu i Pločama zabilježene su ekstremne razine mora. Mareografska postaja Split je u 04 sata i 02 minuta izmjerila razinu mora od 1.515 m iznad mareografske nule, odnosno 91.1 cm iznad srednje razine mora. To je najveća razina mora izmjerena od 1955. godine od kada je ova postaja započela s kontinuiranim mjerenjima.

Razina mora u Splitu zadnja 24 sata (IZOR)

Dubrovnik na udaru juga

Dubrovnik je jučer osobito bio na udaru juga. Dubrovački lovci na oluje snimili su fascinantne prizore najjačeg juga u gradu. Stare gradske zidine visoke su 25 metara, a kada bi val zapljusnuo u zidine, more i morska pjena bi se uzdizali i preskakali zidine.

Dubrovčani su svom bogatom i vrijednom foto ulovu dodali i pijavicu koja se razvila u blizini obale, nedaleko od grada. Pogledajte čarobnu fotogaleriju… 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime