Budimpešta, 10. svibnja 2019. – Konsolidirana računovodstvena dobit nakon oporezivanja za prvi kvartal 2019. iznosila je 72,6 milijarda forinti (+12 posto na godišnjoj razini) u odnosu na 65 milijarda u baznom razdoblju. Računovodstveni povrat na kapital bio je 15,9 posto (-0,3 postotna boda godišnje), dok je usklađeni povrat na kapital bio 19,8 posto. Ukupan volumen stavki usklađenja nakon oporezivanja u prvome kvartalu iznosio je -17,8 milijarda forinti. Najvažnije dvije stavke su -15,2 milijarda forinti bankarskog poreza koji su platile mađarska i slovačka podružnica (poslije oporezivanja) te -2,8 milijarda forinti učinka od akvizicija, također poslije oporezivanja.

U prvome kvartalu 2019. godine OTP grupa je zabilježila usklađenu dobit nakon oporezivanja od 90,4 milijarda forinti što je rast od 14 posto na godišnjoj razini. U dobit su uključeni neto rezultati Express grupe (banke, leasinga i faktoringa) s 5,2 milijarda forinti. Usklađeno time, na godišnjoj razini povećanje bi bilo 8 posto.

Unutar konsolidirane usklađene dobiti nakon oporezivanja, doprinos grupe mađarske OTP banke (OTP Core) bio je 39,9 milijarda forinti. DSK banka uključujući Express grupu bilježila je 17,3 milijarda forinti, a banke u Ukrajini (8,3 milijarda forinti), Hrvatskoj (8,2 milijarda forinti) i Rusiji (6,6 milijarda forinti) su se također istaknule. Na godišnjoj razini OTP Core te banke u Bugarskoj, Ukrajini, Hrvatskoj i Srbiji uspjele su povećati svoje kvartalne zarade. Ukrajina je ponovo imala izvrstan rast od 42 posto na godišnjoj razini, dok je dobit u Rusiji ipak pala na godišnjoj razini. DSK banka je i bez Express grupe također povećala godišnju dobit. Što se tiče ostalih podružnica, leasing i upravljanje investicijskim fondovima su imali stabilnu dobit (2,6 milijarda, odnosno 1 milijardu forinti). Crnogorska podružnica poboljšala je donju granicu dobiti, dok su slovačka i rumunjska podružnica bilježile gubitke na godišnjoj razini. Strane su  podružnice ovim povećale doprinos dobiti s 46 posto na 50 posto godišnje.

Portfelj Stupnja 1+2 napredovao je za 12 posto kvartalno, za više od 955 milijarda forinti devizno usklađeno. Unutar tog povećanja, doprinos Express grupe bio je 755 milijarda forinti, a albanske podružnice 155 milijarda forinti. Rezultat je toga rast devizno usklađenog organskog volumena za 1 posto na kvartalnoj razini (+84 milijarde forinti) zbog sezonski slabijeg početka godine. Koristeći DPD0-90 kategoriju, organski bi rast pokazao devizno usklađen rast od 14 posto godišnje, odnosno 1 posto kvartalno. Vezano uz pojedinačne promjena volumenaStupnja 1+2 na kvartalnoj razini, članice grupe u Ukrajini, Bugarskoj, Rumunjskoj, Srbiji i Crnoj Gori iskazale su rast portfelja. OTP Core te banke u Rusiji i Hrvatskoj ostaju praktično na istoj razini, a slovačkase izloženostsmanjila. Kvartalna stagnacija u OTP Coreu djelomično je objašnjena tehničkim čimbenicima: od prvoga kvartala 2019. godine volumenitvrtke OTP Real Estate Lease su prebačeni na druge mađarske članice grupe. Takav je potez imao negativan utjecaj od otprilike 18 milijarda forinti na volumene Stupnja 1+2 (uglavnom stambene kredite). Nadalje, izloženost prema srednjim i velikim poduzećima, koja je pokazala spektakularan rast tijekom posljednje tri godine,pala je kvartalno za 2 posto.

Što se tiče glavnih kreditnih kategorija,portfelj potrošačkih kredita Stupnja 1+2 rastao je najbrže (+3 posto bez akvizicija). Portfelj velikih poduzeća kvartalno se povećao za 2 posto, a izloženost stambenih kredita za jedan posto (devizno usklađeno). Najjače su isplatne aktivnosti na godišnjoj razini bile u Bugarskoj (potrošački krediti i hipoteke), Ukrajini (potrošački krediti), Hrvatskoj (gotovinski krediti), Rumunjskoj (stambeni krediti) te Srbiji i Crnoj Gori (korporativni krediti). Na kvartalnoj razini vrijedi još spomenuti Bugarsku (potrošački krediti), Hrvatsku (gotovinski krediti) i Crnu Goru (korporativni krediti).

U skladu s poboljšanim makroekonomskim okruženjem i trajno dobrim rezultatima oporavka aktivnosti, porast volumena DPD90+ (devizno usklađenog za učinke prodaje i otpisa) nastavlja pokazivati pozitivan trend: u prvome kvartalu 2019. godine narasli su za 22 milijarde forinti, od čega je 9 milijarda forinti bilo povezano s konsolidiranjem Express grupe. Omjer DPD90+ pao je na 5,9 posto (-0,5 postotnih bodova kvartalno). Volumeni Stupnja 1+2 sadržavali su 8,959 milijarda forinti, njihov omjer prema ukupnim bruto kreditima iznosio je 91,8 posto, od čega je omjer Stupnja 1 bio 85,5 posto, a Stupnja 2 6,3 posto. Do kraja prvoga kvartala 2019. godine plasmani Stupnja 3 bili su na 8,2 posto (-0,4 postotna boda kvartalno); vlastita pokrivenost rezervama kredita Stupnja 3 iznosila je 65 posto. Konsolidirani trošak rizika za kreditne gubitke iznosio je 24 bazna boda (-44 bazna boda kvartalno, prosjek 2018. godine je bio 23 bazna boda).

Portfelj depozita zabilježio je valutno usklađeni rast za 10 posto na kvartalnoj razini kao rezultat novokonsolidiranih podružnica u Bugarskoj i Albaniji; bez njih volumeni su bili na istoj razini. Omjer neto kredita i depozita porastao je za kvartalno i premašio 73 posto.

Na kraju prvoga kvartala 2019. godine bruto operativne rezerve likvidnosti imale su ekvivalent 8,4 milijarde eura.

S krajem ožujka 2019. godine konsolidirani omjer Common Equity Tier1 prema IFRS-u (uključujući kvartalne neto rezultate bez dividendi) iznosio je 14,9 posto. Taj omjer jednak jeomjeru Tier1.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime