Kako je i bilo najavljeno, hladna fronta donijela je cijeloj zemlji izraženu promjenu vremena, ponajviše u vidu osjetnog pada temperature, ali i snažnog vjetra.

Dan na Jadranu obilježava bura koja je najjača bura u noćnim i ranim jutarnjim satima. Tako je bura u Podvelebitskom kanalu (kod Senja) imala udare do 158 km/h. Na Paškom mostu i kod Maslenice dosezala je udare do 156 km/h.

Članovi Crometeo tima kod Dubaca (Vruja) izmjerili su udare preko 140 km/h, a na službenoj DHMZ postaji Split Marjan zabilježeni su udari do 130 km/h. Za vjetar su nam dostupni službeni podaci zadnjih 30 godina, a u tom razdoblju u Splitu nikad nije zabilježen jači udar bure u srpnju!

More u Šibeniku 19 stupnjeva

Radi se o iznimno snažnoj ljetnoj buri. Ovakve brzine vjetra karakteristične su za hladniji dio godine, pa ne čudi da je današnja bura napravila popriličnu štetu. Osim toga, veliki su problemi u cestovnom prometu i prometu morem.

Korčula jutros

Situacija će se znatno popraviti u drugom dijelu dana jer će vjetar slabiti, iako neće prestati. Zanimljivo, bura je u Šibeniku rashladila more pa je temperatura pala na samo 19 stupnjeva!Bura jutros na Dupcima s udarima preko 140 km/h

S obzirom da se nalazimo blizu sredine klimatološkog ljeta, impresivan je i pad temperature zraka koji se dogodio. Najviše je zahladilo u planinama. Primjerice, na Zavižanu na Velebitu jutros je uz kišu izmjereno 3,5°C. Na Dinari se temperatura zraka spustila na 4 stupnja.

Temperatura zraka na planinarskom skloništu Pume na Dinari (MeteoDinara)

U 12:30 velik dio Zagore srednje Dalmacije mjeri 15°C ili čak niže! Uz obalu i na otocima je od 22 do vrućih 30°C gdje još nije stiglo zahlađenje. Tako su temperature zraka niže do čak 14 stupnjeva u isto vrijeme jučer.

Kiše uglavnom nije bilo, ali manje količine oborine izmjerene su na području Zagore, a u Rudi je palo 8 litara po kvadratnom metru.

Iako ovo neće značiti početak nestabilnog razdoblja, jer brzo će nam se vratiti sunce i bura oslabiti, nakon današnjeg prodora sljedećih desetak dana neće biti “pasjih” vrućina, a noći i jutra će biti znatno svježija nego do sada. Najviše dnevne temperature većinom će biti od 27 do 32°C.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime