REKORDNA POSKUPLJENJA Cijene hrane na globalnom tržištu imaju najveći rast u sedam godina

Kako će se to odraziti na Hrvatsku? Evo detalja


Cijene hrane na globalnom tržištu bilježe najveći rast u posljednjih sedam godina – izvijestila je UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu.


Razloge ovog poskupljenja, ali i kako će se odraziti na Hrvatsku na osječkoj tržnici provjerio je novinar RTL-a Tin Kovačić.

Bez jutarnjeg rituala, odlaska na tržnicu i dalje se ne može, ali kupci danas znaju što im je preskupo.

”Najskuplja je piletina. File bude 70 kuna, mislim da je to previše.”, rekao je Dinko iz Osijeka.

“Čvarci. Pa mi smo to nekad malte ne za džabe, a sad… sto kuna”, kazala je Milena.

Hrana rekordno poskupjela

Ali hrana je poskupjela i na globalnoj razini i to rekordno. Najviše još od srpnja 2014. godine.U mjesecu siječnju najveći rast bilježi kukuruz. Slijedi ga Ječam i pšenica, a rast cijena bilježi se i u mljekarstvu. Ukupno, cijene hrane su u siječnju porasle 4,3% u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Jedan od razloga je i koronakriza jer Rusija je zbog nje povisila carine na svoje proizvode. Također, velika suša u Americi učinila je svoje, a žitaricama pak, cijena se diže u Aziji.“Kina je krenula u veliki oporavak svinjogojske proizvodnje i sve što se žitarica pronađe na svjetskom tržištu, Kina to otkupljuje”, rekao je Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Mnogi će pomisliti, da će konačno naši poljoprivrednici doći na svoje, ali neće. Oni su svoju robu odavno prodali po manjim cijenama. Profitirat će onaj tko je žitarice uskladištio.

”Trgovci koji su tu robu otkupili ako su je zadržali još negdje u skladištima, oni će, kako bi rekli poljoprivrednici pobrati sav kajmak”, dodao je Brlošić.

Savjeti za uštedu

Naši mali proizvođači svoje cijene još nisu počeli dizati.

“Ja se nadam da nećemo. Sve ovisi o cijeni repromaterijala, o našim sjemenima zemlje, sve što nama treba za proizvodnju. Ako ne poskupe, nećemo ni mi”, rekla je Katarina Suljić (OPG Suljić).

A umirovljenici već imaju savjete kako uštedjeti svaku kunu.

“Pratiti letke a ima i robe koja istječe rok pa je jeftinije pa se i to uzme. Potrošiš odmah u dva, tri dana. Isto je dobro”, kazala je Zora.

Valja se tog savjeta i držati, jer gotovo je neizbježno da će cijene i kod nas početi rasti, prenosi RTL.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
3
Molim?
0

1 KOMENTAR

  1. U nas cijene neprestano rastu (neovisno o korona krizi). Pohlepni trgovci doslovno svaki dan povisuju cijene i takvi najviše kukaju. Ako su odlučili zaraditi milion kuna, katastrofa je ako je “samo” 999 tisućica.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime