RASTU PRIHODI OD TURIZMA U prvih 6 mjeseci najviše noćenja ostvareno u Istri i Kvarneru, te Splitsko-dalmatinskoj županiji

Dobre brojke u turizmu bilježe se iz mjeseca u mjesec u cijeloj Hrvatskoj

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), tijekom prvih šest mjeseci u Hrvatskoj je ostvareno 5.7 milijuna dolazaka i 22.9 milijuna noćenja. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine riječ je o porastima u dolascima za 22 posto te u noćenjima za 23 posto! Od ukupnog broja dolazaka i noćenja strani turisti su ostvarili 4.8 milijuna dolazaka (+24 posto) i 20 milijuna noćenja (+24 posto), a poraste bilježe i domaći turisti s rastom od 14 posto u dolascima i 20 posto u noćenjima.


Najviše noćenja ostvareno u Istri i Splitsko-dalmatinskoj županiji

Tako je od siječnja do lipnja najviše noćenja ostvareno u Istri (6.82 milijuna noćenja), Kvarneru (3.92 milijuna noćenja), te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (3.88 milijuna noćenja). Slijede Dubrovačko-neretvanska županija s 2.36 milijuna noćenja, Zadarska sa 2.28 milijuna noćenja, Šibensko-kninska s 1.23 milijuna noćenja, Zagreb s 961 tisućom noćenja, te Ličko-senjska županija sa 615 tisuća noćenja. Na kontinentu je, ne računajući grad Zagreb, ukupno ostvareno 800 tisuća noćenja, a najviše je noćenja ostvareno u Karlovačkoj (154 tisuće noćenja), Krapinsko-zagorskoj (145 tisuće noćenja) i Osječko-baranjskoj županiji (86 tisuća noćenja).

Gledajući po destinacijama, najviše je noćenja ostvareno u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Zagrebu i Splitu.

– Rezultati turističkog prometa u prvih šest mjeseci ove godine potvrda su da Hrvatska postaje cjelogodišnja destinacija. Činjenica jest da imamo konkurentan proizvod i odlične resursne osnove, ali mi smo konstantno rastuća destinacija upravo zbog predanog rada i truda svih turističkih djelatnika, a ja im se ovim putem na tome zahvaljujem. Iznimno mi je drago što osim naših tradicionalnih tržišta, poput Njemačke, Austrije i Slovenije, odlične rezultate ostvarujemo na tržištima poput Velike Britanije, Poljske, Sjedinjenih Američkih Država gdje smo ostvarili rast od preko 30 posto. Veliki doprinos tim rezultatima svakako su dale i brojne nove zračne linije koje povezuju hrvatske destinacije sa zemljama diljem svijeta. Vjerujem da će se odlični trendovi nastaviti i u ostatku godine i da će se time dati još jedan dodatni zamah razvoju turizma i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva – istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli te nadodao kako je rast turističkog prometa u periodu izvan ljetnih mjeseci jedan od temelja povećanja konkurentnosti i održivog razvoja turizma u Hrvatskoj i zato je potrebno nastaviti se razvijati u tom smjeru.

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine najviše noćenja su ostvarili turisti iz Njemačke (4.94 milijuna noćenja), Austrije (2.20 milijuna noćenja), Slovenije (1.98 milijuna noćenja), Ujedinjene Kraljevine (1.26 milijuna noćenja) i Poljske (1.05 milijuna noćenja). Od ukupnog broja noćenja najviše ih je ostvareno u hotelima (8.72 milijuna noćenja), objektima u domaćinstvu (5.48 milijuna noćenja) te kampovima (4.24 milijun noćenja), dok je u nautičkom charteru ostvareno više od 890 tisuća noćenja.

U samom lipnju zabilježen visok porast turističkog prometa

Promatrajući samo mjesec lipanj, ostvareno je 2.68 milijuna dolazaka i 13.54 milijuna noćenja.


U usporedbi sa lipnjem prošle godine riječ je o porastu u dolascima od 32 posto, dok je u noćenjima zabilježen porast od 33 posto. Od ukupnog broja dolazaka i noćenja u lipnju, strani turisti su ostvarili 2.43 milijuna dolazaka (+34 posto) i 12.98 milijuna noćenja (+34 posto), dok domaći turisti bilježe poraste od 18 posto u dolascima i 28 posto u noćenjima. U lipnju je najviše noćenja ostvareno u Istri (4.26 milijuna noćenja), Kvarneru (2.49 milijuna noćenja) i Splitsko- dalmatinskoj županiji (2.39 milijuna noćenja). Slijede Zadarska županija s 1.57 milijuna noćenja, Dubrovačko-neretvanska županija s 1.13 milijuna noćenja, Šibensko-kninska s 825 tisuća noćenja, Ličko-senjska županija s 423 tisuće noćenja, te Zagreb s 245 tisuća noćenja.

Na kontinentu je u lipnju najviše noćenja ostvareno u Karlovačkoj županiji sa 69 tisuća noćenja te u Krapinsko-zagorskoj županiji s 24 tisuća noćenja. U lipnju su najviše noćenja ostvarili turisti iz Njemačke (3.45 milijuna noćenja), Austrije (1.24 milijuna noćenja), Slovenije (1.18 milijuna noćenja), Češke (795 tisuća noćenja) i Poljske (789 tisuća noćenja).Prihodi od turizma u 1. kvartalu 2017. godine u porastu 2,3 posto

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prva tri mjeseca 2017. godine prihodi od turizma iznosili su 395,9 milijuna eura, što u odnosu na isti period prošle godine (386,9 milijuna) predstavlja rast od 2,3%, odnosno rast od 9 milijuna eura.

Udio prihoda od putovanja – turizma u ukupnom BDP-u iznosio je u tom periodu  3,7 posto što u odnosu na isti period 2016. predstavlja smanjenje udjela od 0,1 postotna poena.

– Ostvareni prihodi u turizmu u prva tri mjeseca ove godine pokazatelj su kako je hrvatski turizam sve snažniji te kako se ostvaruju iznimni rezultati tijekom čitave godine. S obzirom na investicije koje se planiraju ove godine u hotelski sektor i u dodatne sadržaje, ali i s obzirom na dosadašnje rezultate turističkog prometa vjerujem da će se još značajniji rast prihoda ostvariti u ostatku godine te da ćemo se time još više približite našem cilju od 14 milijardi eura prihoda u turizmu do 2020. godine – naglasio je ministar turizma Gari Cappelli.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0