RASPORED MISA U DALMACIJI Doznajte od kad se slavi blagdan Velike Gospe

Središnje euharistijsko slavlje u Splitu je večernje, počinje procesijom s Gospinom slikom koja u 18 sati polazi iz splitske prvostolnice Sv. Dujma te ulicama grada ide do Pojišana


Velika Gospa je blagdan koji se slavi i kao državni praznik. Vjernici taj dan svetkuju Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se 15. kolovoza svake godine.


Na svetkovinu mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo. O Marijinom uznesenju pisali su, među ostalima, kršćanski autori sveti Bernard, sveti Antun Padovanski i drugi.

Blagdan se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi. Održavaju se procesije i festivali.

Raspored svetih misa povodom proslave blagdana Velike Gospe:

SINJ

Jutarnje mise: 4, 5, 6, 7 i 8 sati. Na Gospinom gradu misa u 7 sati. Procesija Gradom i sveta misa na Trgu dr. Franje Tuđmana započinje u 9.30 sati. Predsjeda mons. Marin Barišić, nadbiskup.Svete mise poslijepodne:14, 15 i 16 sati. Večernja sv. misa na Trgu dr. Franje Tuđmana u 18 sati. Predsjeda fra Joško Kodžoman, provincijal.

Foto: Dalmacija Danas

SPLIT

U svetištu Gospe od Pojišana u Splitu svečano se slavi svetkovina Marijina uznesenja – Velika Gospa za grad i bližu okolicu u srijedu, 15. kolovoza. Mise u svetištu slave se kroz jutro i prijepodne svaki sat od 6 do 11 sati. Središnje euharistijsko slavlje je večernje, počinje procesijom s Gospinom slikom koja u 18 sati polazi iz splitske prvostolnice Sv. Dujma te ulicama grada ide do Pojišana, gdje je u 19 sati na otvorenome bogoslužnom prostoru uz svetište misa koju predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.Župa Uznesenja BDM Žrnovnica – 8, 10 i 19 sati (sveta misa za mlade).

VELIKI PROLOG

Na blagdan Velike Gospe u srijedu 15.kolovoza u župi Uznesenja BDM u Velikom Prologu slavi se šest svetih misa – u 6, 7, 8, 9, 18 i središnja misa s procesijom u 10.30 sati koju predvodi dr. fra Mario Knezović, župniik župe Kočerin i urednik na radiju MIR Međugorje.

Trodnevnica od nedjelje 12. kolovoza počinje pobožnošću svaku večer u 18.30 sati, potom sveta misa u 19 sati. Mise u trodnevnici predvode don Marin Marčić,don Ante Žderić i fra Martin Jaković. Na uočnicu blagdana u 20 sati je Marijanska procesija sa svijećama.

KATUNI – KREŠEVO

Vjernici zabiokovske župe Uznesenja BDM – Katuni-Kreševo za proslavu svoje nebeske zaštitnice Velike Gospe pripremaju se molitvom trodnevnice od nedjelje 12. do utorka 14. 8. molitvom krunice, misom i euharistijskim klanjanjem s početkom u 18.30 sati. U nedjelju misno slavlje u 10.30 sati pjesmom će uzveličati grupa Emanuel iz Zagreba. Voditelj trodnevnice je don Silvijo Španjić. Na svetkovinu Velike Gospe svečano misno slavlje kojemu prethodi procesija kroz mjesto s početkom u 10:30 predvodi dr. don Josip Mužić.

Tijekom trodnevnice nakon mise je koncert zbora koji tog dana animira svetu misu – zbor župe Muć Donji, mješovita klapa „Sveti Nikola“ Metković i zbor župe Vrgorac. Mogućnost ispovijedi u trodnevnici je od 18 do 20 sati.

SLIVNO RAVNO – VLAKA

Ispred crkve Uznesenja BDM na Smrdan Gradu u župi Slivno Ravno – Vlaka središnja misa na blagdan Uznesenja BDM u srijedu 15. kolovoza je u 10 sati kojoj prethodi procesija s Gospinim kipom. Misu će predvoditi don Mario Mihanović, župnik, kao i jutarnju misu u 6 sati kojoj tradicionalno prethodi procesija u 5 sati od župne crkve svetog Stjepana iz Slivna uz Gospinu sliku i molitve do crkve Uznesenja BDM na Smrdan Gradu.

VEPRIC

Ispovijedi 6:30 do 11:30 i 17 do 18:30

Sv. Mise: 7,9,11,17:20 – krunica, 18.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime