Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Rajčica će biti ukusnija ako joj dodate jedan jednostavan sastojak

Rajčica je jedno od najpopularnijih vrsta povrća i vrlo često se nalazi na našim stolovima, osobito tijekom ljeta
D.D. / Foto: Pixabay25. lipnja 2025. 08:38
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Malo maslinovog ulja ili prstohvat soli popularni su dodaci svježoj rajčici, ali mnogi kuhari tvrde da postoji i bolji sastojak.

Dok se kod nas rajčica najčešće poslužuje sa svježim krastavcima i lukom, u svijetu je popularnija kombinacija s mozzarellom, listovima bosiljka i aromatičnim octom poznatim kao aceto balsamico.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Malo što može nadmašiti savršeno zrelu, slatku i sočnu rajčicu narezanu u omiljenoj salati. No, ako niste veliki ljubitelj rajčice, kulinarski stručnjaci savjetuju da umjesto soli i ulja probate s octom, piše klix.ba.

Kuhar Stephen George kaže da ljudi obično koriste sol kako bi poboljšali okus rajčice, ali smatra da to nije najbolja opcija.

Nije svaki ocat isti

"Većina ljudi koristi sol kako bi iz rajčice izvukli najbolji okus, ali smatram da sol izvlači previše vode i time se gubi prirodna slatkoća koju nosi svježa rajčica. Umjesto toga koristim ocat", rekao je.

Iako se aromatični ocat sve češće koristi za prelijevanje salata, George napominje da on osobno najradije koristi jabučni ocat.

Glavna razlika među vrstama octa leži u vrsti voća koje se koristi za njihovu proizvodnju. Balzamični ocat (aceto balsamico), napravljen od soka grožđa, poznat je po bogatom, slatkom i kompleksnom okusu.

S druge strane, jabučni ocat, koji nastaje fermentacijom jabuka i drugog voća, ima kiselkast, blago sladak i oštar okus. Češće se koristi u preljevima, marinadama i za kiseljenje.

Prema kuharu Connonu Robsonu iz talijanskog restorana, ne treba se ograničavati samo na jabučni ocat. On savjetuje da isprobate i crveni vinski ocat.

I mnoga druga klasična jela dobivaju novu dimenziju

Crveni vinski ocat proizvodi se od prirodno fermentiranog crnog vina. Tijekom fermentacije alkohol iz vina pretvara se u octenu kiselinu, koja octu daje njegovu karakterističnu kiselost.

"U kombinaciji s kvalitetnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem, taj će ocat dodati svježoj rajčici potrebnu oštrinu i kiselost", objasnio je Robson.

Kuhar Justin Tsang također preferira crveni vinski ocat. Napominje da njegova kiselost probija slatkoću rajčice i dodatno ističe njihov okus.

Kuhari se slažu da i mnoga druga klasična jela dobivaju novu dimenziju kad se preko rajčice doda ocat. Za dodatni okus, savjetuju dodavanje krupne soli i kvalitetnog maslinovog ulja.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
13
Haha
0
Nice
2
What?
0
Laž
0
Sad
1
Mad
6
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
VIDEO Božićna rasprodaja na Zvončacu: Iznesite sav namještaj hotelske sobe za 200 eura
9
min
VIDEO Božićna rasprodaja na Zvončacu: Iznesite sav namještaj hotelske sobe za 200 eura
Višemilijunska investicija u infrastrukturu: Završeni radovi na Poljudu
19
min
Višemilijunska investicija u infrastrukturu: Završeni radovi na Poljudu
Riješen misterij ubojstva: Uhitili mladića, Mihaela L. upucao je pištoljem
29
min
Riješen misterij ubojstva: Uhitili mladića, Mihaela L. upucao je pištoljem
Od 2026. besplatni bankarski paketi za građane, evo što uključuju
46
min
Od 2026. besplatni bankarski paketi za građane, evo što uključuju
TEŠKA OZLJEDA Dječaku u ruci eksplodirala petarda, amputirana mu dva prsta
1
sat
TEŠKA OZLJEDA Dječaku u ruci eksplodirala petarda, amputirana mu dva prsta
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    19. prosinca 2025. 17:12
  • Stipe u 3 ujutro “posudio” biciklu i cijeli Omiš nasmijao do suza!
    Stipe u 3 ujutro “posudio” biciklu i cijeli Omiš nasmijao do suza!
    19. prosinca 2025. 13:14
  • Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    19. prosinca 2025. 22:07
  • Splićane uznemirio dim i vatrogasna vozila, saznali smo što se dogodilo
    Splićane uznemirio dim i vatrogasna vozila, saznali smo što se dogodilo
    19. prosinca 2025. 16:18
  • Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
    Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
    19. prosinca 2025. 21:56
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.