Doc. dr. sc. Joško Markić, član Predsjedništva SDP-a Split i zamjenik predsjednika Komisije za suradnju s mladima Gradskog vijeća, tijekom nedjelje poslao je priopćenje za medije vezano uz obilježavanje sutrašnjeg Međunarodnog dana mladih.

Prenosimo ga u nastavku u cijelosti:

Međunarodni dan mladih obilježavamo sutra, 12. kolovoza. Proglašen je na inicijativu Ujedinjenih naroda s ciljem podizanja svijesti o značenju mladih za današnje društvo.

Svi politički čimbenici trebaju svoj rad usmjeriti na stvaranje poticajnog okružja za mlade. Usmjerenost na budućnost i ozračje optimizma jedini su način kako ćemo ih zadržati u našoj Domovini. Razne podjele, življenje u prošlosti, netolerancija, pravna nesigurnost, ortaštvo, iskrivljene društvene vrijednosti te osjećaj da svojim radom, a bez političke potpore ne možeš uspjeti su uzrokom općeg pesimizma. Tada se odlazak u “nepoznato” čini najboljim rješenjem, a dugoročno ništa ne rješava. Stoga mladi i njihove potrebe, ne samo deklarativno, moraju biti u fokusu našeg društva.

Važno je brzo i konkretno rješavanje problema mladih. Nedopustivo je da je teško naći adekvatni smještaj za studente i mlade obitelji, a pogotovo nakon 1. lipnja kada su preskupi ili se isključivo iznajmljuju turistima. Dosta gradskih prostora zjapi prazno. Ti prostori se trebaju iskoristiti za mlade poduzetnike koji započinju posao ili za rad Udruga mladih. Problem je i nedostatak besplatnih sportskih sadržaja. Ostalih primjere je još mnogo…

Mladi, pritom, moraju imati snažniji utjecaj na rad institucija koje donose odluke o njima. Ako ih se uključi u društveno odlučivanje, dajemo im priliku za promjene na bolje. Oni znaju više o tome koje probleme imaju i mogu brže ponuditi rješenja. Split ima Sveučilište koje je napravilo značajan iskorak u kvaliteti svog rada. Nema razloga da i ostala područja ne napreduju i budu pokretač razvoja i bolje perspektive. Iskoristimo potencijale koje imamo!
1 KOMENTAR

  1. Truć, trać, boć… Čovik se triba držati onoga što zna, ne prosipati se uludo. Di je ono vrime bilo kada je Baldo dilo prostore Grada šakom i kapom (i još “udruge” u njima borave)…

Comments are closed.