Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Prosječan Hrvat pojede čak 62 kg pekarskih proizvoda na godinu

D.D. / Foto: Pixabay8. svibnja 2021. 23:57
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Kruh, peciva i kolači u samom su vrhu prehrambenih proizvoda koje uvozimo. Dio toplih i hrskavih pekarskih delicija koje strani trgovački lanci uvezu, zamrznut je pa ovdje takve proizvode samo dopeku. Koji su im sastojci, teško je znati jer na deklaraciji to uglavnom ne piše. Takvi proizvodi često su bezukusni i nedovoljno pečeni. Bez obzira na to, u prosjeku pojedemo čak 62 kilograma pekarskih proizvoda na godinu, po čemu prednjačimo u Europskoj uniji.

Kako navodi HRT, svaki peti kruh na našem tržištu uvezen je zamrznut. I ne samo kruh, većina pekarskih proizvoda uvozi se kao polugotov proizvod.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Uvozimo najviše iz zemalja EU -a, Njemačke, Italije, Slovenije, Poljske, kroz trgovačke lance, smrznuti polugotovi proizvodi, ističe Dragan Kovačević iz HGK.

Veliki trgovački lanci jačaju. Nude bogat izbor i jeftinije pekarske proizvode. Kupci su zadovoljni zbog mogućnosti izbora. Inače smo veliki potrošači kruha i to onog bijelog i polubijelog. Domaći pekari gotovo da su nestali.

Jedan zagrebački pekarski obrt još malo pa će biti stogodišnjak. No nelojalna konkurencija, potres, koronakriza, natjerali su ih, kažu, na razmišljanje da ugase ove peći koje nema ni proizvođač kruha u okruženju.

Svi trče u šoping centre, obrtnici polako izumiru, kaže proizvođač kruha Miroslav Trajković.

Zbog brzog tempa života, ali i sve slabije platne moći pekarski proizvodi sastavni su dio naše svakodnevne prehrane. Pojedemo li samo dvije kriške kruha, unijeli smo trećinu preporučenog dnevnog unosa.

Zapakirani i nezapakirani pekarski proizvod mora imati deklaraciju na kojoj su svi sastojci i alergeni. U kruhu tako ne bi trebalo biti više od 14 grama soli na kilogram. Dio proizvođača toga se ne pridržava.

Naša populacija danas konzumira industrijski kruh. Volio bih vidjeti više malih pekara jer oni jer su oni orijentirani na tu raznolikost proizvoda gdje će se naći integralni kruh, tipa graham ili crni pravi pšenični kruh od punog zrna i druge različite kombinacije s quinojom i slično. Imate kvalitetan izbor, ističe nutricionist Branimir Dolibašić.

Miroslav Trajković recepturu je naslijedio od pradjeda i neće je, kaže, mijenjati i prilagođavati novim potrošačkim trendovima.

Većina pekarskih proizvoda na našim policama prodaje se pod etiketom "svježe pečeno" iako je riječ polugotovim zamrznutim proizvodima koji na isporuku čekaju nekoliko mjeseci pa i godina.

Zadnjih godinu dana učestalo je povlačenje pekarskih proizvoda zbog prisutnosti etilen oksida u sastavu. Kontrole bi stoga trebale biti češće, osobito kada je riječ o polugotovim proizvodima, ističe Nada Barišić iz Žitozajednice.

Iako proizvodimo dovoljno brašna, dvostruko više od naših potreba, i dalje ga uvozimo i to ono lošije kvalitete. Neke trgovine prodaju ga po dampinškim cijenama.

Ipak prvi put nakon ulaska u EU smanjen je uvoz pekarskih proizvoda u Hrvatsku za 7 posto. Razlog tomu struka vidi u koronakrizi. Uz to zbog zatvaranja trgovina, mnogi su počeli peći kruh, više paze na sastav i izbor žitarica. No dokle god je cijena presudna pri kupnji, a pekarski proizvodi dio svakog obroka potražnja za polugotovim, zamrznutim proizvodima, čini se, neće padati.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
"Zašto se oblačite kao teroristi Islamske države? Zašto HOS, a ne MUP? Ako ne znate što je bilo, bolje da nikad ne saznate"
11
min
"Zašto se oblačite kao teroristi Islamske države? Zašto HOS, a ne MUP? Ako ne znate što je bilo, bolje da nikad ne saznate"
Cijene zakupa poljoprivrednog zemljišta blago porasle
25
min
Cijene zakupa poljoprivrednog zemljišta blago porasle
Istra slavila u Varaždinu i skočila na treće mjesto SHNL-a
30
min
Istra slavila u Varaždinu i skočila na treće mjesto SHNL-a
Baby boom kod našićkih vatrogasaca - rodilo se osmero djece u 11 mjeseci
46
min
Baby boom kod našićkih vatrogasaca - rodilo se osmero djece u 11 mjeseci
Milanović na obljetnici HVU-a: U zbunjenoj Europi Hrvatska mora gledati svoj interes
54
min
Milanović na obljetnici HVU-a: U zbunjenoj Europi Hrvatska mora gledati svoj interes
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Ekipu na duhovnoj obnovi u Zagrebu oduševio dolazak poznatog Hrvata
    Ekipu na duhovnoj obnovi u Zagrebu oduševio dolazak poznatog Hrvata
    18. prosinca 2025. 21:12
  • Divlje svinje haraju istočnim splitskim naseljem: "Napravile su veliku štetu u vrtu, susjedu su ušle u maslinike"
    Divlje svinje haraju istočnim splitskim naseljem: "Napravile su veliku štetu u vrtu, susjedu su ušle u maslinike"
    19. prosinca 2025. 02:06
  • Vremenska "koplja" nad nama se lome baš na Božić. Mogao bi to biti uvod u dolazak prave zime
    Vremenska "koplja" nad nama se lome baš na Božić. Mogao bi to biti uvod u dolazak prave zime
    19. prosinca 2025. 02:23
  • ANKETA Podržavate li gradonačelnicu koja je uklonila HOS-ov mural?
    ANKETA Podržavate li gradonačelnicu koja je uklonila HOS-ov mural?
    18. prosinca 2025. 22:42
  • Stipe u 3 ujutro “posudio” biciklu i cijeli Omiš nasmijao do suza!
    Stipe u 3 ujutro “posudio” biciklu i cijeli Omiš nasmijao do suza!
    19. prosinca 2025. 13:14
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.