PROPALO MIRNO RJEŠENJE Obitelj Kristiana Vukasovića tuži državu za 700 tisuća kuna!

U Općinskom državnom odvjetništvu smatraju da ne postoji odgovornost države za Kristianovu smrt

Tragična smrt 18-godišnjeg Kristiana Vukasovića, koji je preminuo u splitskoj bolnici 24. kolovoza prošle godine nakon što je 1. kolovoza u komatoznom stanju prebačen iz zatvora na Bilicama, svoj epilog će (ipak) imati na sudu. Obitelj pokojnog mladića je, preko odvjetnika Vinka Ljubičića, još prije nekoliko mjeseci podnijela zahtjev za mirnim rješavanjem spora jer smatraju da su državne institucije odgovorne za Kristianovu smrt.


Međutim, Općinsko državo odvjetništvo u Splitu je odbilo taj zahtjev za mirnim rješenjem te će uskoro odvjetnik Ljubičić podnijeti tužbu protiv RH, odnosno odštetni zahtjev u visini od 700 tisuća kuna, kao “nadoknada imovinske i neimovinske štete uslijed nepravilnog postupanja prilikom izdržavanja zatvorske kazne”.

Triput premještan u bolnicu

Nesretni mladić je uhićen koncem ožujka prošle godine, zbog potpaljivanja četiri požara kod svoje obiteljske kuće u Sumpetru. Priznao je sve, dobio osam mjeseci (bezuvjetnog) zatvora presudom Općinskog suda iz srpnja te godine, ali od uhićenja do prerane smrti je boravio u istražnom zatvoru, iako je bio u pitanju mladić s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Tijekom boravka u zatvoru na Bilicama čak tri puta su ga vozili u Bolnicu za osobe lišene slobode u Zagreb, gdje je boravio ukupno 43 dana. Uzalud.

U svom zahtjevu za mirnim rješenjem, koje će zapravo biti osnova za tužbeni zahtjev, odvjetnik Ljubičić je naveo kako su liječnici u zatvoru na Bilicama, ali i u Zagrebu, imali uvid u medicinsku dokumentaciju iz koje je jasno kako je u pitanju dijete s poteškoćama u razvoju te se u nalazu Zavoda za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju navodi kako je “hiperaktivan te ima poremećaj ponašanja i emocija”. Navedeni su i nalazi obdukcije (koja se čekala dosta dugo te je konstatirano stanje nakon smrti, dok nitko nije obavio pregled 18-godišnjaka koji je u teškom stanju doveden u splitsku bolnicu iz zatvora, gdje je trebao biti pod nadzorom čuvara, a ne zatvorenika), kako je smrt najvjerojatnije nastupila zbog zatajenja srca radi iznenadnog zastoja te su utvrđeni i hematomi na abdomenu…

“Tim postupanjem je izravno ugrožen život”

– Državno odvjetništvo propustilo je pravilno sagledati njegove mogućnosti sudjelovanja u postupku i sposobnost shvaćanja svojih postupaka. Sud nije primijenio Zakon o sudovima za mladež, određen mu je istražni zatvor iako se isti određuje iznimno, osobito imajući u vidu njegovu životnu dob. Nije utvrđena mogućnost primjene maloljetničke sankcije, a nisu zatražena ni mišljenja stručnih suradnika i Centra za socijalnu skrb o odgovarajućoj sankciji. Izrečena mu je najteža sankcija, tj. istražni zatvor.

Nakon što je smješten u potpuno neadekvatne uvjete u zatvoru, nisu poduzete odgovarajuće mjere zaštite osobe s duševnim oboljenjima, a nije ni pokrenut postupak u skladu s odredbama zakona koji propisuje zaštitu osoba s duševnim smetnjama. Na krajnje neprihvatljiv način pristupa se njegovom liječenju u zatvorskoj bolnici. U tri navrata je smješten u tu ustanovu da bi svaki put nakon petnaestak dana bio vraćen u iste uvjete iz kojih je dovezen. Ovdje se radi o knjiškom primjeru liječničke greške prilikom liječenja. U toj ustanovi postupljeno je suprotno pravilima i metodama i standardima rada zdravstvene struke i znanstvenim saznanjima. Tim postupanjem je izravno ugrožen život.Nisu se poštovala ni moralna i etička načela zdravstvene struke. Sve je to uvjetovalo da je ovdje došlo do smrti zbog straha, stalnog psihičkog rastrojstva i ekstremnih okolnosti. Sve je trebalo biti prepoznato od strane medicinske ustanove – između ostalog je navedeno u zahtjevu za mirnim rješenjem spora.

“Prirodna smrt”

S Državnog odvjetništva su pak odgovorili kako odvjetnik obitelji preminulog mladića nije priložio nikakve dokaze, već samo paušalno navodi kako je do smrti došlo zbog liječničke pogreške.– Iz zapisnika o obdukciji proizlazi da je Kristian Vukasović umro prirodnom smrću. Radi toga nije potrebno provesti medicinsko vještačenje na okolnosti uzročno-posljedične veze jer je razvidno da je Vukasović umro prirodnom smrću. Ne stoje prigovori da je u zatvoru bio smješten u neadekvatnim uvjetima jer ga je 17 puta pregledala liječnica. Zadnji pregled je obavljen u zatvorskoj ambulanti 30. srpnja. Bio je miran, urednog kontakta i zadovoljan sudskom raspravom, negirao je destruktivna promišljanja i bio dobrog raspoloženja. Nad Kristianom Vukasovićem provođen je stalni medicinski nadzor i pogoršanje njegovog stanja koje se dogodilo 1. kolovoza nije se moglo predvidjeti. Dapače, zbog pogoršanja i dekompenzacije psihološkog stanja u tri navrata je boravio na psihijatriji zatvorske bolnice u Zagrebu te je 8. lipnja pokušao izazvati požar u sobi u kojoj je bio smješten.

Odluka o sankciji i sigurnosnoj mjeri obaveznog psihijatrijskog liječenja donesena je prema činjenicama utvrđenim u postupku temeljem provedenih dokaza uz primjenu prava i slobodnog sudačkog uvjerenja, a u zahtjevu za mirno rješenje spora nije naveden nikakav propust Općinskog suda u postupku – odlučni su s tužiteljstva. Kako su obavljene kontrole rada svih državnih instanci uključenih u ovaj slučaj, nakon što je dospio u javnost, te nisu pronađene nikakve nepravilnosti, s Općinskog državnog odvjetništva smatraju da ne postoji odgovornost države…

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

3 KOMENTARI

  1. Nevjerojatno kako jedni druge štite – preuzimanje odgovornosti u Hrvatskoj postaje mit, slabost i nepoznanica, okreče mi se želudac od ove istine – nema morala, nema etike nema časti.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime