PROMET vs. ODVJETNIK LUBINA: Ništa od sto tisuća eura za mjesec dana, devet autobusa sredinom 2014. godine je već bilo rashodovano!

Ponovno je riječ o 'famoznih' devet autobusa koji su u vlasništvu Lubine, a ovaj put se tužba odnosila na mjesec dana korištenja vozila


Presudom splitskog Općinskog suda odbijena je (za sada nepravomoćno) još jedna tužba poznatog splitskog odvjetnika Željka Lubine protiv splitskog javnog prijevoznika Prometa. Ponovno je riječ o ‘famoznih’ devet autobusa koji su u vlasništvu Lubine, a ovaj put se tužba odnosila na mjesec dana korištenja vozila, od sredine lipnja do sredine srpnja 2014. godine – prema tužbenom zahtjevu, Promet je prema vlastitom cjeniku dnevnog najma zglobnih autobusa u tih mjesec dana mogao zaraditi 745.200 kuna, a od reklama na autobusima 22.500 kuna. Tužitelj je postavio zahtjev stupnjevito, tražeći od Prometa polaganje računa za korištenje tih devet autobusa: koliko je putnika prevezeno i naplaćeno pojedinim autobusom, koliko je naplatio reklama te koliko je naplatio pretplatničke karte.


Odvjetnik Lubina nije dokazao postojanje pravnog odnosa

Uredujuća sutkinja Jasenka Pavlović odbila je tužbu odvjetnika Lubine, iako je nesporno kako su autobusi vlasništvo tužitelja, a nalaze se u posjedu Prometa. Prvi je dio formalne prirode – prema presudi, za podnošenje stupnjevite tužbe moraju se kumulativno ostvariti dvije pretpostavke, postojanje pravnog interesa i postojanje pravnog odnosa temeljem kojeg bi tuženik bio dužan položiti račune tužitelju. No, odvjetnik Lubina nije dokazao postojanje pravnog odnosa, smatra sutkinja pa mu je tužba odbijena. Napomenula je i kako je svih devet autobusa odjavljeno te su registarske tablice poništene najkasnije do 2. rujna 2013. godine (većina ranije, još od 2009. godine) pa je tako jasno da Promet uopće nije imao koristi od vozila tijekom utuženog razdoblja jer ih nije koristio.

No, to je samo poslovična ‘kap u moru’ financijskih problema za Promet koji datiraju još iz sredine ’90-tih, kada je javni gradski prijevoznik nabavio devet zglobnih autobusa od slovenskog A-Cosmosa, ali ih nije otkupio nakon isplaćenog leasinga. Pa je slovenska tvrtka tužila Promet i dobila, s kamatama, 40-ak milijuna kuna za period korištenja od 1993. do 1998. godine! Nakon te godine autobuse je ‘otkupio’ odvjetnik Lubina, no sud je njegov zahtjev za financijsku naknadu od preko 26 milijuna kuna odbio. Međutim, presuđeno je kako mu se autobusi moraju vratiti ‘u ispravnom i voznom stanju, tehnički pregledani’.

Lubini na ime penala do sada isplaćeno oko tri milijuna kuna

Upravo je na tu odluku Vrhovnog suda od 2. svibnja 2018. godine podsjetila sutkinja Općinskog suda u obrazloženju svoje presude. Iako Lubina nije dobio financijsku naknadu, kako mu Promet do dana današnjeg nije vratio tehnički ispravne autobuse – točnije, tih devet zglobnih autobusa ‘nalaze se u krugu garaža Prometa u raspadajućem stanju, odjavljeni i knjigovodstveno otpisani, no ne smije ih se uništiti’, izjavio je u postupku direktor Miroslav Delić – pa tako nije izvršena pravomoćna presuda, sud je naložio Prometu da svaki dan plaća penale! Tako je Lubini na ime penala do sada isplaćeno oko tri milijuna kuna, što bi moglo potrajati još neko vrijeme jer se obnova tih devet autobusa do tehnički ispravnog stanja čini nemogućom…

Moja reakcija na članak je...
Vau
3
Haha
7
Hagić
1
Hmmm
1
Plač
1
Grrr
12
Molim?
5

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime