Projekt hrvatskog respiratora traži donacije: “Možda izgledamo kao Power Rangersi, ali želimo zaštitu svim liječnicima”

"Ono što molimo sve vas jest da nam pomognete u promociji i doniranju sredstava kako bi liječnici koji su na prvoj crti obrane diljem Hrvatske dobili na korištenje ove maske"


CroResp – Respirator sa zaštitom za oči izrađen od ronilačke maske, adaptera i filtera za viruse za zdravstvene radnike, pokrenuo je donacijsku kampanju.


Projekt su pokrenuli inovatori i entuzijasti kroz portal www.pandemija.info. Donacije prikupljaju u suradnji s udrugom “Pomaganje je uvijek IN”. Dosad su prikupili preko 38.000 kuna, a cilj im je u preostalih deset dana kampanje prikupiti ukupno 150.000 kuna.

Motivirani nedostatkom zaštitne opreme i željom za pomoći, proteklih je tjedana tim entuzijasta predvođen dr. Ivorom Kovićem intenzivno radio na rješenju respiratora nazvanom CroResp namijenjenom zaštiti zdravstvenih djelatnika iz javnog zdravstvenog sustava Republike Hrvatske. CroResp je respirator koji štiti cijelo lice, a izrađuje se od ronilačke maske, adaptera i filtera za viruse.

Liječnica Ena Kurtić pozvala je ljude na donacije.

“Ovo smo moj prijatelj i radni kolega Vedran i ja. Znamo da vam izgledamo kao Power Rangersi, ali nekad se i sami tako osjećamo kad se borimo protiv bolesti. Samo smo sada zahvaljujući ljubaznosti, entuzijazmu i ingenioznošću kolega i prijatelja dobili na korištenje maske pa se osjećamo autentično.

Šalu na stranu. Netko (Pandemija.info) je uložio svoje vrijeme, živce, pamet i novac da bi omogućio neku novu zaštitu zdravstvenim djelatnicima. Mi smo ih testirali. Mi ćemo ih nositi dok se borimo s COVIDom, a svi smo svjesni da kraj borbe ne možemo baš jasno predvidjeti..

Ono što molimo sve vas jest da nam pomognete u promociji i doniranju sredstava kako bi liječnici koji su na prvoj crti obrane diljem Hrvatske dobili na korištenje ove maske.

Pogledajte link, lova stvarno nije velika, svaka kuna je bitna, svaki share je bitan…
Svaki život je bitan. I vaš i naš. Čuvajmo jedni druge ❤️”, napisala je Ena.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/ena.kurtic/posts/10157893578554404?__xts__%5B0%5D=68.ARD98pcP-EHmPVfkeb3ufhBmtGPOHVHsTrNlnWdiSdVSFU3gfwk7esYtD2N7bMuPF5amvbzX4SX8YXvrAGGzK_kpMJZtsXLBbIo-bCSMuAct1glqAMlQXMgWjrwuzzBT4l-PphF1GX3qB0jE0mCEGIYtu8jvjy6Bc7Wf4SL9p3UI6Hfp3B7GdiXhcnXN6ELIvPYfEVii7il-xnSR5Q&__tn__=-R” bottom=”30″]

CroResp uređaj pruža zaštitu za oči i dišne puteve, namijenjen je medicinskom osoblju, koristi se na vlastitu odgovornost i u slučaju nedostatka certificirane zaštitne opreme. Tijekom dosadašnjeg razvoja učinili su brojna testiranja, proučili svu dostupnu literaturu, a kontinuirano razmjenjuju informacije i iskustva s raznim grupama iz cijelog svijeta koje u svojim zemljama razvijaju slična rješenja prema komponentama dostupnim na njihovim tržištima. CroResp trenutačno u Hrvatskoj nema službene certifikate za upotrebu u svrhu zaštite od koronavirusa, no sva njihova saznanja dopuštaju im da s velikom sigurnošću mogu tvrditi da ovo rješenje svakako pruža veću zaštitu od kirurških maski u kombinaciji sa zaštitnim vizirima.

Cilj kampanje

– Želimo da ovi respiratori budu u potpunosti besplatni za sve naše zdravstvene djelatnike koji su svakodnevno u direktnom i najbližem kontaktu sa zaraženim pacijentima. Sav naš rad je u potpunosti volonterski i otvoren, a sve informacije i napredak našeg projekta možete pratiti na stranici i službenim kanalima na društvenim mrežema. Akciju prikupljanja sredstava provodimo po uzoru na Češku, gdje se također za slično rješenje nakon provedenih ispitivanja i suglasnosti Vlade skupljaju sredstva, a do 9. travnja su već podijelili više od 11 tisuća sličnih maski.

Do sada smo putem donacija zaprimili više od 50 maski koje smo kompletirali adapterima i filterima i proslijedili na dobrovoljno korištenje i testiranje zdravstvenim djelatnicima širom Hrvatske. Na osnovu njihovih povratnih informacija unapređujemo cjelokupno rješenje, radimo na testiranjima i odabiru filtera za viruse.

Ovo nije jednokratna kampanja zadanog konačnog iznosa i trajanja, već nam je želja dok god ima potrebe prikupljati sredstva za što više maski, adaptera i filtera za viruse koje ćemo kompletirati i isporučivati već od samog početka i tijekom cijele kampanje, vodeći računa o prioritetima, odnosno osoblju s većom izloženošću i rizikom, a prema upitima upućenim preko obrasca na poveznici. Odabrali smo maske koje su u većoj količini dobavljive na domaćem tržištu, pri čemu ćemo ih za ovu svrhu dobiti po nabavnoj cijeni. Adaptere u ovom trenutku izrađuje zajednica volontera 3D printanjem, kojima želimo iz ovih sredstava nabaviti potrebne filamente, a u slučaju većeg interesa i dovoljne količine sredstava, razmišljamo i o izradi kalupa kojim bi se ubrzala i pojeftinila proizvodnja. Filtere uglavnom već imaju u bolnicama, ali ne sve ustanove i svi odjeli, a kako je on potrošni materijal koji treba redovito mijenjati, treba i njih kupiti sredstvima iz ove kampanje. Okvirni trošak jednog kompleta je 150-200 kn (s PDV-om), ovisno o filteru.

Trošenje prikupljenih sredstava transparentno ćemo prikazivati na našoj web stranici, uz naznake kojoj je ustanovi i koliko kompleta podijeljeno. Ukoliko ostane nepotrošenih sredstava iz ove kampanje, donirat ćemo ih prema dogovoru za nabavku ostale potrebne medicinske opreme ili sličnu humanitarnu namjenu vezanu za ovu pandemiju, poručuju iz CroRespa.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime