PROCESIJA ‘ZA KRIŽEN’ Ovako izgleda procesija koja se održava u dosad nezabilježenim okolnostima

Procesija "Za Križen", jedinstveni izraz pučke pobožnosti stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara, koja se održava već pet stoljeća, održat će se i ove godine, no u njoj će, zbog pandemije koronavirusa, moći sudjelovati 15 osoba

Obzirom da je na snazi i Odluka Hrvatske Biskupske konferencije o zabrani održavanja pučkih pobožnosti, Stožer civilne zaštite Općine Jelsa je učinio sve da se procesija “Za križen” održi. Županijski civilni stožer dao je dozvolu za održavanje Procesije po pravilima koja je donio Stožer civilne zaštite RH, tj. da se dopušta održavanje, ali bez okupljanja većeg broja od dopuštenih 5 osoba na jednome mjestu, uz sve mjere koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Dakle, Civilni stožer Općine Jelsa napravio je sve da se Procesija održi pod ovim uvjetima.


Međutim, obzirom da je posljednjih dana postojala želja nekih bratovština i Križonoša da je za samo tehničko održavanje Procesije potrebno po procesiji 10 ljudi, za određivanje većeg broja sudionika od dozvoljenih pet bila je potrebna pismena suglasnost Županijskog Stožera, jer u protivnom to bi bilo nepoštivanje Odluke o zabrani svih vrsta okupljanja, a Civilni stožer Općine Jelsa samostalno nije ovlašten donijeti drugačiju odluku od odluke CZ RH.

Nastojanjem članova Bratovštine te svih župa i Križonoša koji sudjeluju u procesiji ‘Za Križen’, Civilni stožer Republike Hrvatske usvojio je zahtjev da u procesijama može sudjelovati 15 ljudi, uz strogo pridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom. Dopis je potpisao ravnatelj kriznog stožera Krunoslav Capak.

Primopredaja križa i procesija

Tradicionalna primopredaja svetog Križa, kao posebnost pokorničkog bogoslužja u Jelsi, i ove godine je obavljena u župnoj crkvi Uznesenja Marijina na nebo. Petar Bunčuga pred oltarom i župnikom don Stankom Jerčićem predao je Križ Ivici Gamulinu, ovogodišnjem križoniši iz Jelse. Križonoša u Pitvama je Roman Radonić, u Vrsniku Prošper Grgičević, u Svirču Andro Balić, u Vrbanju Mateo Bratanić te u Vrboskoj Dinko Damjanić.

Bogoslužni obred Vazmenog trodnevlja u Jelsi započeo je u 18 sati Misom Večere Gospodnje. Misa je bila svečana, ali bez obreda pranja nogu, bez ‘okopanja’… Oko 21:30 sati uslijedio je ispraćaj procesije s Velikim Križem, a na stranici župne crkve možete sve pratiti u prijenosu preko web kamere.

Jelšani su procesiju ispratili sa svojih osvijetljenih prozora, balkona, iz svojih kaletih.


Križ je na Pjacu stigao stigao nešto iza sedam sati, a nakon što je Procesija s Pjace pohodila Gospu na Račiću, upriličen je doček u župskoj crkvi.– I tako 500 godina “procesijuni gredu” a moj nećak, Ivica Gamulin večeras u 20 h preuzima sv. Križ od prošlogodišnjeg križonoše. Obred je to koji sam s veseljem iščekivao. Ali čudnovati su putevi Gospodnji, a mi ih s pouzdanjem i poniznošću moramo slijediti te sa zahvalnošću prihvatiti mogućnost da uz moderne tehnologije obred pratimo uz zupajelsa.com

Ivica je ovaj trenutak čekao 23 godine. 23 godine, čekao je da u svoje ruke primi sv Križ. Čekala je ovaj trenutak i čitava moja obitelj, priželjkujući da u rukama našeg Ivice sv. Križ na poseban način blagoslovi našu obitelj.

I dočekao je Ivica, dočekali smo i svi mi, njegova obitelj, doduše u potpuno drugačijim okolnostima. I ako sam u početku pomislio, zašto baš sada, zašto ovako u tišini, sada sam uvjeren da je baš ovo poseban trenutak i da će ove godine naš Ivica imati posebnu odgovornost. Pronijet će sv. Križ po našem “škoju”, ne samo za sebe i svoju obitelj, već će Ga nositi na brojne nakane svih nas koji ćemo ove godine “ostati doma”. Možda će mu Križ u jednom trenutku biti težak od svih briga, strahova i molbi, koje ćemo u ovom tjeskobnom vremenu povjeriti Raspetom tu noć. Noć koja je za nas Jelšane drugačija od svih drugih…
Ali kažu križonoše da u početku križonoša nosi Križ a da prema kraju Križ nosi njega. Neka tako bude i tebi Ivica.

Ponesi sv Križ za sve nas, a mi ćemo te više no ikada pratiti svojim molitvama da nošen njima na kraju protrčiš kroz jelšansku pjacu, “dobar boj bijuć i trku završivši” – poručio mu je stric Đani.

Procesija kroz noć osvijetljenu tek voštanim svijećama

Posebnost procesije ‘Za Križen’ je u tome da šest zasebnih procesija kreće istovremeno iz šest župa. Procesije se kreću u smjeru kazaljke na satu i završavaju povratkom u svoju župnu crkvu. Jako je važno da se procesije ne susretnu, što se smatra znakom velike nesreće.

U noći s Velikog četvrtka na Veliki petak iz mjesta Jelsa, Pitve, Vrisnik, Vrbanj, Svirče i Vrboska povorka vjernika predvođena članovima bratovštine i ključnom figurom – križonošom kreće na procesiju kroz noć osvijetljenu tek voštanim svijećama. Križonoša cijelu noć nosi križ iz svoje matične župe kroz okolna mjesta na svojevrsnom križnom putu, da bi se u zoru križ svečano vratio opet na mjesto polaska procesije.

Na čelu procesije nalazi se križonoša koji nosi križ prekriven crnim velom. Čast nošenja križa ponekad se čeka i do 20 godina. Križonošinu pratnju čine jedan pomoćnik (obično član obitelji), nosači torceva (velikih svijeća) i ferala, batistrada, svojevrsni vođa procesije i pjevači.

Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća koji u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri. Svi su obučeni u tunike bratovštine bijele boje.

U procesiji sudjeluje mnoštvo vjernika, noseći svijeće i krunice. Ostali mještani dočekuju procesije i s njima u crkvi slušaju kantadure i sudjeluju u molitvama. Procesija Za Križen upisana je na UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske baštine 2009.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime