PROBLEMI S VODOSTAJIMA TEK DOLAZE Cetina se u Vinaliću izlila iz korita i poplavila Vrličko polje

Obilne oborine u Zagori zaslužne su za dizanje razine rijeka

Aktualna jesen bila je prilično sušna, osobito zbog listopada u kojem je zabilježen velik broj sunčanih i suhih dana. Ipak, situacija se počela mijenjati u studenom. Zaredale su ciklone, a već je u prvoj dekadi mjeseca lokalno palo više kiše nego što prosječno padne u cijelom studenom.


Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, u Dalmaciji trenutno “vodi” Zaostrog u kojemu je u prvih deset dana studenog palo čak 278 litara kiše po kvadratnom metru. Slijede Koljane 188, Vinalić 183, Vela Njiva – brana Prančevići 167, Hrvace 158, Golubić 151 itd.

Zbog hidrološke situacije, bitan je podatak da je sa sjeverne strane Dinare i Kamešnica pala još obilnija kiša u prvih deset dana studenog. Na obalama Buškog blata palo je preko 320 litara kiše kvadratnom metru!

Ukupna količina oborina prvih 10 dana studenog 2019. (Pljusak.com)

Vrijedi spomenuti da dosadašnje količine oborine na većem dijelu obale i otoka nisu ni približno velike kao u Zagori. Tamo je do sada većinom palo 30 do 50 litara.

Obilne oborine u zaobalju zaslužne su za dizanje razine rijeka. Kota akumulacijskog jezera Perića zadnja tri dana porasla je nešto malo manje od metra.

Prema informacijama s terena tijekom nedjelje, Cetina se u Vinaliću izlila iz korita uzvodno od Balekova mosta i poplavila Vrličko polje.U Dalmaciji zasad nema problema s vodostajima, no vremenska prognoza za novi tjedan je vrlo jasna. Pred nama je vrlo dugo izrazito kišno razdoblje. Nove obilne kiše stižu na natopljeno tlo, tako da je gotovo izvjesno da nas do kraja tjedna očekuje nagli porast vodostaja rijeka diljem Dalmacije.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime