“Problem izvora Jadra je problem svih nas, u siječnju se sastajem sa splitskim gradonačelnikom na tu temu”

Solinski gradonačelnik u četvrtak je primio predstavnike medija sa splitskog područja

Gradonačelnik Solina, Dalibor Ninčević, sa svojim zamjenicima Ivicom Rakušićem i Tihomirom Bečkom, tijekom četvrtka upriličio je u zgradi gradske uprave predblagdansko druženje s predstavnicima medija. Zahvalio je svima na praćenju rada solinske gradske vlasti, ali i na povremenim kritikama, jer kako je rekao, one mu pomažu da objektivnije i realnije sagledava probleme i život građana Solina.


Ninčević je zadovoljan realiziranim u gradu na Jadru u godini na izmaku.

– Ako okrenem unatrag, mogu biti zadovoljan s realiziranim stvarima u 2017. godini. Prvenstveno mislim na projekt s kojim je bilo poteškoća, a to je izgradnja osnovne škole u Ninčevićima. Usprkos svim poteškoćama, konačno smo dobili kvalitetnog izvođača radova, radovi su se intenzivirali i čvrsto vjerujem da će sve ići po predviđenoj dinamici, a to znači da bi trebala biti dovršena i spremna za sljedeću školsku godinu. Isto tako, druge zacrtane stvari su također realizirane, ali iskoristili smo vrijeme za projektnu dokumentaciju projekata koji slijede u 2018. godine. Među njima su izgradnja dva velika vrtićka centra; u naseljima Priko Vode i Rupotine. Uskoro očekujemo velike novosti oko projekta uređenja izvorišta rijeke Jadro vrijednog 25 milijuna kuna. Za tri godine ćemo dobiti reprezentativan uređeni prostor koji će na indirektan način sanirati postojeće probleme. To je područje sada dosta devastirano. Ono što bih želio istaknuti je kontinuitet u skrbi najpotrebnijih u Solinu. Uveli smo nove mjere u poticanju pronatalitetne politike. Obradovale su me i dvije stvari: to su dodjela 140 stipendija đacima i studentima te jučerašnji susret s gospodarstvenicima koji su najzaslužniji da grad ima stabilnost i da se može dalje razvijati – kazao je.

Potom se osvrnuo na proračun za nadolazeću godinu.

– Što se tiče proračuna za 2018. godinu, on je razvojan, socijalno osjetljiv i društveno opravdan. Dva najbitnija projekta su dovršetak škole i izgradnja dva velika vrtićka objekta. Vjerujem da će se u suradnji s Arheološkim muzejem dogoditi dodatna ulaganja u Salonu kao neiscrpnom izvoru koji do sada nije dovoljno iskorišten. U mjeri poticanja gospodarstva osigurali smo 600 tisuća kuna za razvoj i poticanje malog i srednjeg poduzetništva. Ove godine smo odobrili više od 100 takvih zahtjeva i to je naš skroman doprinos vraćanja gospodarstvu ono što oni svake godine daju u proračun kroz svoje uplate.

Novinari su pitali što je s dijelovima Solina koji još nisu infrastrukturno riješeni.– Što se tiče komunalne infrastrukture, još neke ulice su ostale neriješene, prije svega mislim na kanalizaciju. Te ulice su uvrštene u plan i program Aglomeracija preko Eko kaštelanskog zaljeva. Imamo čvrsta uvjerenja da će se to realizirati 2018. godine – najavio je gradonačelnik.

Izlaz s planiranog nadvožnjaka digao je dosta prašine zadnjih tjedana, po riječima gradonačelnika, do kraja godine trebao bi se donijeti aneks ugovoru.– Nisam uspio razgovarati sa županom. Ne znam koji je problem s Hrvatskim cestama. Toplo se nadam da će doći do napretka po ovom pitanju do početka radova jer mislim da se to nije smjelo dogoditi. Bilo je dovoljno vremena, a ima ga i sada da se potpiše aneks sporazuma gdje će se predvidjeti izlaz desnog skretanja prema naseljima Priko Vode, Mravince i Kučine. Ako postoji dobra volja, vjerujem da će se to potpisati i da će se kroz 2018. godinu ishoditi građevinska dozvola i da će početi radovi do kraja godine. Ponovit ću, iz iskustva, ako bi se oni makli nakon izgradnje nadvožnjaka, teško će se vratiti, a nama kao Gradu Solinu to nije prihvatljivo.

Imamo neformalne kontakte i vjerujem da ćemo do kraja godine imati nacrt sporazuma u kojem će se uvažiti naše primjedbe i sugestije. To su potrebe građana koji žive na tom području jer nema nikakve logike ovo ponuđeno rješenje – rekao je Ninčević.

Što se tiče davno spominjanog projekta izgradnje lučice na ušću Jadra kazao je da i dalje aktualan, ali da nažalost stagnira. – Osnovni razlog su imovinsko-pravni problemi s određenim privatnim vlasnicima. Prvostupanjska rješenja idu u prilog Gradu Solinu, no dok se to ne riješi končano, ne možemo ići dalje. Grad Solin sigurno nije odustao od toga projekta pojasnio je.

S obzirom na sve češće probleme s pitkom vodom, novinare je zanimalo kada će se riješiti stanje iznad izvorišta Jadra, gdje čak postoji ilegalni deponija.

– Problem sam spomenuo i samom ministru prije nekoliko dana, a danas sam splitskoj dogradonačelnici rekao da je to problem svih nas zajedno. Slično kao Karepovac, svi smo odgovorni prema današnjoj generaciji i onima koje dolaze. Solin će se rado iskoordinirati s drugim jedincima lokalne samouprave i drugim institucijama, da bi očistili to područje i držali ga onako kako zaslužuje s obzirom na svoju važnost. Mogu najaviti sastanak s gradonačelnikom Splita već u siječnju vezano za ovu temu – zaključio je solinski gradonačelnik.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0