PRIZORI ZA PAMĆENJE Ovako je izgledala splitska Riva pod morem

Ovakvo intenzivna plima i lebićada nisu se dogodile više od 15 godina


Snažna i prostrana ciklona s centrom iznad zapadne Europe snažno je utjecala na vrijeme tijekom ponedjeljka na cijelom Jadranu. U Dalmaciji je veći dio dana puhalo jako jugo s olujnim udarima. Navečer je jugo okrenulo na oštro, zatim i na lebić. Tada su u Splitu službeno zabilježeni orkanski udari do 122 km/h, na Crometeo mjernoj postaji Zvjezdano selo Mosor izmjereni su udari do 140 km/h.


Prema podacima DHMZ-a, snažni vjetrovi digli su visoke valove koji su na otvorenom moru bili visoki oko 6 metara, a uz obalu od 2 do 4 metra.

Tlak zraka na razini mora bio je pao ispod 990 hektopaskala, a uz obalu i na otocima javila se izražena ciklonalna plima.

Poplavili su niži dijelovi obale, a nakon duže vremena more je povremeno plavilo veći dio splitske Rive. Najveći valovi more su dobacivali gotovo do Dioklecijanove palače.

U Crometeo timu javljaju da je sinoćnja lebićada u Splitu najjače od ciklone Ciceron iz 2003. Vrhunac vjetra i niskog tlaka zraka dogodio se za vrijeme lunarne oseke, a da se sve događalo u vrijeme lunarne plime, Split bi imao prizore za pamćenje, slične onima iz studenog 1999.

Pogledajte prizore s Rive u ponedjeljak navečer.

Moja reakcija na članak je...
Vau
5
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
16
Grrr
0
Molim?
3

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime