Komet Neowise, nazvan po NASA-inom teleskopu (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer) koji ga je prvi otkrio krajem ožujka ove godine, sve je sjajniji na noćnom nebu i time pobuđuje sve veći interes građana, a time i fotografa, osobito onih koji cijene astrofotografiju.

Komet s “repom”, u narodnom rječniku poznatiji kao zvijezda repatica, pojavljuje se oko 3 sata iza ponoći iznad sjevernog horizonta. Vidljiv je golim okom, a fotografi su sve domišljatiji u snimanju ovog nebeskog tijela. Približavanjem Zemlji trebao bi postati još sjajniji, a sljedećeg tjedna, ako ne dođe do njegovog raspada, vidjet će se i na večernjem nebu.

POVEZANI SADRŽAJ:

Danas nam stiže novi set fotografija splitskih fotografa Eddyja Meštrovića i Gorana Leša koji su ustali jako rano da bi snimili prepoznatljive motive Splita s ovim atraktivnim posjetiteljem Sunčevog sustava. Dioklecijanova palača, zvonik Sv. Duje ili neboder Westgatea u izgradnji neki su od odabranih motiva koje možete vidjeti u kombinaciji s kometom.

Iz Stomorske na Šolti je, pak, komet snimao fotograf Nikola Radovani. Predivni kadrovi s Mosorom i Kozjakom u pozadini dodatno su uljepšali već dovoljno atraktivne kadrove.

Početkom ovog tjedna komet se na sjevernoj Zemljinoj polutci može promatrati u pravom sjaju od oko +1.0 magnitude.

EDDY MEŠTROVIĆ

GORAN LEŠ

NIKOLA RADOVANI1 KOMENTAR

  1. O ZVIJEZDI REPATICI SE ZNA JOŠ U MOM DJETINJSTVU. PA KAKO TO DA SE ISTI PRIZORI NEBESKIH LETEJELICA I DANAS POJAVLJUJU U ISTOM PODRČJU NEBESKIH ARŠINA I U USTOM I NA ISTI NAČIN,KADA SU NAŠI PRECI BILI ,U ODNOSU NA DANAŠNJE SPOZNAJNE ZNANOSTI ,NEUKU I DALI TOM NEBESKOM TIJELU NAZIV=ZVIJEZDA REPATICA=.MOJ DJEDA MI JE O NJOJ PRIČAO.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime