Azili i uvjeti u koje se smještaju psi u okolici Sarajeva predstavljaju kršenje svakog zakonskog oblika susjedne Bosne i Hercegovine. Pored Žunovice i Gladnog polja u centar pozornosti je opet dospio azil u Prači koji vodi higijenski servis Lokom. Udaljen od Sarajeva 40 kilometara, predstavlja pravu grobnicu za pse, piše Fokus.ba.

“Nestalo” više od 1.500 pasa

Prije pet godina slio se ovdje vrh sarajevske vlade da se fotografira i presiječe vrpcu – da službeno otvore logor za pse. Pet godina kasnije, službenih podataka koliko pasa je ubijeno u Azilu Prača nema, potvrđene su samo masovne grobnice u krugu azila. Prema neslužbenim podacima, samo u prošloj godini više od 2.000 pasa s ulica Sarajeva je završilo u Prači, a danas ih u azilu nema ni 300 i svakim danom ih je sve manje, piše N1.

Prema podacima do kojih su došli volonteri s područja Sarajeva, u održavanje azila i brigu za pse se dosad slilo najmanje 4 milijuna konvertibilnih maraka, a psi žive kao u logoru, bez hrane, vode, umiru od potpuno izlječivih bolesti te često zbog gladi napadaju jedni druge.
Jedini koji vode brigu o njima su 20-ak volontera koji im donose hranu i čiste bokseve.

Premijer priznao da ne zna gdje je novac, pa požalio

O ovom slučaju je izvijestila i sad već bivša novinarka FTV-a Sanita Konjalić u prilogu emisije Federacija danas 3. studenog, nakon čega je uslijedio otkaz.

– Da, FTV mi je nakon tog priloga otkazao saradnju. Objašnjenje je bilo “da nisam za timski rad”. To su mi rekli nakon godinu dana rada. – kazala je Konjalić za Fokus.ba.

Vrlo brzo je shvatila zašto “nije za timski rad”.

– Sporna je bila Konakovićeva (premijer Kantona Sarajevo op.a.) izjava u mom prilogu. Jer je “izletio” iznerviran mojim pitanjima, da ne zna gdje su milioni za azil u Prači. Premijer Konaković odmah je zvao novinarku magazina Mreža da da ponovno izjavu. U njenom prilogu o Prači tako stoji Konakovićeva izjava da zna da je stanje u Prači grozno, a da bi mogao tužiti one koji mu spočitavaju da je pronevjerio milijune. Potom sam isti dan banovana i na Facebook stranici FTV-a. – govori Konjalić.

U “spornom” prilogu premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković tvrdi da su brojke o ubijanju pasa prenapuhane. Naglašava kako će i dalje će nastaviti sklanjati pse s ulice, a sredstva za higijenski servis Lokom će se i dalje izdvajati, jer kaže, zadovoljan je suradnjom.

– Ne sjećam se da sam rekao da Lokom radi kriminalne stvari za pse, niti sam tog stava danas. Potrošilo se milijunskih iznosa koji su se slijevali negdje, a mi nismo bili u mogućnosti da upravljamo procesom. – kazao je Konaković u prilogu Sanite Konjalić, piše Fokus.ba.

Pogledajte sporni prilog, zbog kojeg je novinarka završila na ulici.

Volonteri i ljubitelji životinja diljem svijeta su upoznati s uvjetima u kojima se drže psi u azilu Prača, a nedavno je pokrenuta i peticija za njegovo zatvaranje koju je potpisalo preko 2.600 ljudi. Peticiji možete pristupiti OVDJE.

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0