Preokret: Ništa od brzog dolaska ruskog cjepiva u Hrvatsku?

Da je Rusija spremna Hrvatskoj za tjedan dana isporučiti milijun doza cjepiva potvrdio je sinoć i ruski veleposlanik Andrej Nesterenko...


Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.


Na početku obraćanja Plenković je govorio o nabavki cjepiva.

“Hrvatska vlada je u proteklim mjesecima radila na tome da osigura dovoljnu količinu cjepiva za cijelu populaciju. 1,9 milijuna, donosi Index.

Potpuni preokret oko dolaska ruskog cjepiva u Hrvatsku?

No ono što je uslijedio dalje u Plenkovićevoj izjavi je potpuni zaokret u odnosu na informacije koje su iz vlade curile sinoć. Tada su od izvora bliskih vladi stizale informacije kako se već u sljedećih nekoliko tjedana namjerava dopremiti najmanje milijun doza Sputnika V prije odobrenja Europske agencije za lijekove (EMA) koje se očekuje tek u travnju.

Da je Rusija spremna Hrvatskoj za tjedan dana isporučiti milijun doza cjepiva potvrdio je sinoć i ruski veleposlanik Andrej Nesterenko.

Da Hrvatska planira nabaviti Sputnik V prije odobrenja EU-a potvrdio i ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj presici Stožera.Optimalno bi bilo odobrenje EMA-e, ali to traje duže. Na našoj je regulatornoj agenciji da nam kaže je li moguće na neki drugi način dobiti rusko cjepivo”, rekao je Beroš.

Sada Plenković govori suprotno – da prije korištenja Sputnika V u Hrvatskoj, to cjepivo mora biti odobreno u EU.“Vlada je u proteklim mjesecima radila na tome da osigura cjepivo za cijelu populaciju. Mi smo u poziciji da ne našom krivnjom dolazi do sporije distribucije cjepiva i želimo vidjeti koje su nam druge mogućnosti da eventualno nabavimo cjepivo. Uspostavili smo službene kontakte s ruskom stranom, naši resori postavit će određene upite i zahtjeve. Želimo biti u poziciji da smo rezervirali doze, kad to cjepivo bude odobreno. Želimo biti odgovorna Vlada i ne želimo doći u situaciju da nemamo na tržištu nešto što je pouzdano”, izjavio je Plenković.

“Mi želimo biti odgovorna vlada kada je riječ o zdravlju i sigurnosti naših građana. Kada određeno cjepivo ili lijek dobije odobrenje EMA-e, tada za njegovu kvalitetu i nuspojave, odgovara proizvođač. A kada to dođe bez toga, onda za to odgovara država, a mi ne želimo ući u situaciju da na tržištu imamo nešto što nije provjereno, dodaje Plenković.

Na pitanje koja će biti cijena ruskog cjepiva rekao je da još nisu došli do faze cijene u razgovorima s Rusima. Dodao je da su najave s dolaskom cjepiva, a koje je već naručeno, dobre za kraj veljače i ožujak, da se radi o iznosu od 600 tisuća doza koje bi trebale doći, no tu se radi o cjepivima koja se već nalaze na hrvatskom tržištu.

Što ovo znači za dolazak ruskog cjepiva u Hrvatsku

Razjasnimo još jednom, jedini način na koji je Hrvatska u roku od par tjedana mogla dobiti velike doze ruskog cjepiva je taj da ga odobri hrvatska regulatorna agencija HALMED kao interventni uvoz. No, obzirom da je premijer Plenković rekao da rusko cjepivo mora proći proceduru Europske regulatorne agencije, kojoj rusko cjepivo još uvijek nije ni prijavljeno, dodavši kako država ne želi biti odgovorna da na tržištu bude neprovjereno cjepivo, to znači da od hitnog dolaska Sputnika V u Hrvatsku vjerojatno neće biti ništa.

Kazao je da se on i vlada ne žele dovesti u situaciju da država bude odgovorna za eventualne neželjene posljedice na zdravlje neodobrenog cjepiva.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime