Dirigent i glazbeni pedagog Vladimir Kranjčević (Zagreb, 21. studenog 1936. – Zagreb, 9. veljače 2020.) diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Ladislava Šabana. Dirigiranje je studirao kod Slavka Zlatića (Zagreb), usavršavao se u Monte Carlu (kod Igora Markeviča), a magistrirao 1980. u Beogradu kod Vojislava Ilića, prenosi HRT.

U Zagrebu je 1960-ih osnovnoškolski nastavnik i gimnazijski profesor, od 1970. profesor i direktor Muzičke škole Vatroslav Lisinski, potom profesor na Pedagoškoj akademiji i od 1978. do umirovljenja 2007. na Muzičkoj akademiji. Usporedo, 1994. – 2002. ravnatelj Opere HNK-a. Jedan je od utemeljitelja festivala Varaždinske barokne večeri 1971., predsjednik njegova programskoga odbora te 1994. – 2006. ravnatelj.

U Zagrebu je bio dirigent 1972. – 1976. Komornoga orkestra Vatroslav Lisinski (i osnivač), šef dirigent 1974. – 1987. Akademskoga zbora Ivan Goran Kovačić, 1980. – 1985. vokalnoga ansambla Zagrebački madrigalisti. Od 1988. do 1991. vodi Zbor i Simfonijski orkestar RTV Beograd te od 2006. Opere b. b. Zagreb.

Od 1976. do 1982. Vladimir Kranjčević bio je šef dirigent Mješovitoga zbora RTZ-a, današnjeg Zbora HRT-a. Od 1983. do 1988. Vladimir Kranjčević je bio šef dirigent Simfonijskog orekstra HRT-a, tada pod nazivom Simfonijski orkestar RTZ-a. U tom periodu pokrenut je pretplatnički ciklus Petnaest doživljaja, prvi put uz marketinški osviješten pristup publici. Maestro Kranjčević u svojih pet sezona između ostaloga dirigira velika djela baroknoga repertoara. Godine 1984. sa Zagrebačkim simfoničarima gostuju u Saveznoj Republici Njemačkoj. Razdoblje je to još nekih iznimno zanimljivih programskih iskoraka, između kojih se izdvaja scenska izvedba muzičke drame Rajnino zlato, koju 1984. u dvorani Lisinski postavlja Lovro pl. Matačić. Snimio je oko 5000 minuta trajnih snimaka za radio i televiziju te velik broj nosača zvuka, a bio je i predsjednik žirija u glazbenim TV showovima Do posljednjeg zbora i Maestro.

Dobitnik je nagrada Milka Trnina 1977., Josip Štolcer Slavenski 1978., Vladimir Nazor 1995., grada Varaždina 1983., 1986. i 1995., Zlatno zvono 2001. te nagrade za životno djelo Hrvatskoga društva glazbenih i plesnih pedagoga 2008., Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži u Varaždinu 2012. i nagrade Porin za životno djelo 2013., Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo (2016). Tu su i nagrada Vatroslav Lisinski Hrvatskog društva skladatelja, Vjesnikova nagrada Kantor, Zlatna medalja Varaždinske biskupije i Nagrada Grada Zagreba. Nositelj je odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, odličja Reda Danice hrvatske s likom Antuna Radića i Reda hrvatskog pletera te počasni građanin Grada Križevaca.

Obuljen Koržinek: Talent i postignuća maestra Vladimira Kranjčevića ostavili su dubok i neizbrisiv trag u hrvatskoj kulturiMinistrica kulture Nina Obuljen Koržinek uputila je riječi sućuti u ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime u povodu smrti maestra Vladimira Kranjčevića, dirigenta i glazbenog pedagoga istaknuvši da su njegov talent i postignuća ostavili dubok i neizbrisiv trag u hrvatskoj kulturi.

– Duboko me rastužila vijest o odlasku velikog maestra i velikog čovjeka, gospodina Vladimira Kranjčevića, dirigenta i glazbenog pedagoga te barda hrvatske kulture. ‘Muzika je sveta umjetnost’, riječi su maestra Kranjčevića, koji je tijekom višedesetljetne karijere srčano dijelio svoj talent i znanje s generacijama učenika i studenata te znalaca i ljubitelja glazbe, navela je ministrica Obuljen Koržinek.

Maestro Kranjčević, podsjetila je, uvijek je na svojim koncertima promicao domaće glazbeno stvaralaštvo te je istovremeno djelovao i kao uspješan ravnatelj, voditelj i šef dirigent mnogobrojnih ansambala i glazbenih ustanova. Jedan je od utemeljitelja nacionalnog festivala Varaždinske barokne večeri,  koje su od najvažnije glazbene manifestacije središnje Hrvatske postale jedan od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu.

– Njegovo umjetničko djelovanje i stvaralaštvo prepoznali su kako generacije studenata i vjerne publike tako i struka te je za svoj rad dobio sve relevantne glazbene umjetničke nagrade od kojih ovdje izdvajamo nagradu Lovro pl. Matačić Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i nagradu Vladimir Nazor Republike Hrvatske za životno djelo. Talent i postignuća maestra Vladimira Kranjčevića ostavili su dubok i neizbrisiv trag u hrvatskoj kulturi, istaknula je ministrica kulture u riječima sućuti obitelji Kranjčević.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime