U Splitu je u ponedjeljak navečer na Bačvicama održana premijera filma “General” redatelja Antuna Vrdoljaka. Film o najpoznatijem hrvatskom generalu pobudio je velik interes javnosti, uključujući splitsku koja je na premijeri popunila i posljednje mjesto.

Uz redatelja, na premijeri su nazočili brojni uzvanici, među ostalim, ministar Damir Krstičević, župan Blaženko Boban, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara s obitelji, Petar Škorić s kolegama iz stranke, slikar Zvonimir Mihanović i mnogi drugi.

Uvodnu riječ uoči premijere dali su ravnateljica Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata Danijela Čukušić i intendant HNK Split Srećko Šestan.

Kao u vrijeme Mediteran Festival filma, tražila se karta više, a neki su sjedili i na travi.

“Ante se vratio, a mi smo napravili film”

– Kad je Ante Gotovina uhapšen onda sam u svojoj naivnosti mislio kako ja mogu s filmom pomoći na sudu u Hagu. Dok god radite neki posao vjerujete u njega. Ante se vratio, a mi smo napravili film – rekao je Antun Vrdoljak predstavnicima medija uoči premijere.

Otkrio je boji li se reakcija splitske publike.

Boris Dvornik je uvijek govorio “ovo je ludi grad”. To je možda i najtočnija ocjena.

Potom se osvrnuo na sam film.

– General znači njegov čin. Da vam se pohvalim, ja sam brigadir Hrvatske vojske. Samo jedan čin manje od generala. Ratna prijateljstva su jako dugačka i jako duboka, istinski duboka. Ima jedna rečenica u filmu kad on kaže “U ratu je važan život”, ona ga pita “Vaš život?” on odgovara “Ne”. Upravo je u tome cijela stvar filma inače ne bi bilo toliko smrti da je važan vaš život. Osim svog života važno se baviti i drugima. Rat je muka, prošao je i nemojte sad više o tome.

“I ja mislim o njima loše”

Na upit o negativnim kritikama filma u Jutarnjem listu je odgovorio:

– Imaju ljudi pravo. I ja mislim o njima loše – odgovorio je Vrdoljak uz smiješak.

Intendant splitskog HNK-a Srećko Šestan izrazio je zadovoljstvo da se Pulski filmski festival vratio na Splitsko ljeto.