“Godine 2050. vi ćete biti mrtvi, ali mi nećemo” – mladi cijelog svijeta danas sudjeluju na prosvjedima kojima su od odraslih zatražili da poduzmu odlučne mjere protiv klimatskih promjena. Pokret nazvan “Petkom za budućnost” organizira prosvjede u više od 1600 gradova i mjesta u stotinjak zemalja, a pridružili su im se i učenici u Hrvatskoj.

Među hrvatskim gradovima u kojima se održavaju prosvjedi je i Split. Okupljanje je počelo ispred splitskog HNK, a potom je više od 1000 sudionika prosvjednog marša krenulo prema zgradi Banovine.

“I dinosauri su mislili da imaju vrimena”, “Recikliraj, ***da ti materina”, “Ovo je doba globalnog zatopljenja i ljudske hladnoće”, “Budi dio rješenja, ne dio zagađenja”, “Zašto učimo za budućnost koju nećemo imati?” – samo su neki od brojnih transparenata koje su nosili prosvjednici.

– Od HNK krenuli smo prema Banovini, a nakon toga održat ćemo govore. U konačnici ćemo se skupiti u Đardinu. Odaziv je dobar, nisu svi sudjelovali u isto vrijeme, ali poruka je jasna – vremena za komoditet više nemamo – kazao je za Dalmacija Danas Bruno Jakobljević, jedan od organizatora.

– Cilj je osvijestiti građane o globalnom zatopljenju, iznijeti neke činjenice koje ne znamo ili ne želimo čuti, pogotovo vezane uz prehranu. Referiramo se na istraživanja s Harvarda i Cambridgea koja ukazuju na to da su životinjski proizvodi kritični za okoliš jer ispuštaju više CO2 nego cijela transportna industrija. Pokušavamo ukazati i na probleme s plastikom kojoj treba i do 1000 godina da se razgradi. Moramo smanjiti korištenje jednokratne plastike. Želimo potaknuti ljude da recikliraju i mijenjaju svoje svakodnevne navike. Kada ugasimo svjetlo kad izlazimo iz prostorije, koristimo bicikl umjesto automobila kad je to moguće, iznova koristimo plastične vrećice ne kupujući nove, kraće se tuširamo, malo promijenimo prehranu – radimo male promjene koje mogu mnogo pridonijeti svijetu u kojemu živimo. Naš je motiv ukazati ponajviše starijima, jer oni ostavljaju svijet nama i našoj djeci, da po nekim istraživanjima mi nećemo doživjeti sljedećih 20 godina jer će temperatura toliko porasti da ćemo se samouništiti. Ako mi ne ukažemo na to, ne znam tko će. Ako nećemo sada o tome razgovarati, kada ćemo – kazao je 18-godišnji maturant.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime