Zbog epidemije koronavirusa mnogi se ne osjećaju sigurno dok obavljaju preglede, a javljaju se i mnoga pitanja: Kada da idem doktoru? Što ako sam kronični bolesnik? Odgovara za N1 doktor opće medicine Leonardo Bressan.

Na pitanje kako se on nosi s redovitim pregledima na koje idete vi ili članovi vaše obitelji te mijenja li se njegov odnos prema zdravlju u odnosu na pad ili rast broja novih slučajeva Bressan odgovara kako su svi članovi njegove obitelji koji su trebali zdravstvenu zaštitu dobro upoznati s pravilnim ponašanjem, a i u ovoj situaciji shvaćaju važnost toga.

Što se tiče savjeta koji bi dao ljudima kako odlučiti s kojim pregledima nastaviti, poput sistematskih, zubarskih, kolonoskopija, ginekoloških pregleda ili fizikalne terapije te kako ljudi mogu procijeniti što može čekati, a što nikako ne može doktor Bressan kaže da se pacijenti trebaju osloniti na procjenu vlastitog izabranog doktora.

– Svi naši građani se trebaju osloniti na procjenu vlastitog izabranog doktora opće/obiteljske medicine koji je u neprekidnom kontaktu s regionalnim Kriznim stožerom i dobiva uvijek ažurne upute o postupanju od strane nadležnog Zavoda za javno zdravstvo.

Izabrani će doktor za svakog pacijenta, kojeg jedino on u cijelosti poznaje, pojedinačno donijeti valjanu i stručnu ocjenu kada i kako obaviti preporučeni pregled ili pretragu.

Naravno da ljudi, kao laici, ne mogu sa sigurnošću procjeniti koja stanja mogu čekati na dalju obradu, a koja ne mogu čekati. Zato svaki građanin ima svog izabranog doktora kojem se može i mora obratiti za savjet i za pomoć – kaže.

Što s onima koji boluju od kroničnih bolesti?

Oni koji pate od kroničnih bolesti ili dugoročnijih stanja moraju češće ići u bolnicu ili svojim doktorima opće prakse. Međutim, doktor Bressan savjetuje kako kronično stanje samo po sebi nije valjan razlog za često obilaženje zdravstvenih ustanova.

– Činjenica da netko boluje od neke kronične bolesti nije valjani razlog sam po sebi za često obilaženje bolničkih ustanova. Sve kronične bolersti vrlo uspješno kontrolira i o njima skrbi upravo izabrani doktor koji u slučaju potrebe, uvijek kontaktira i konzultira se s nadležnim bolničkim doktorom te zajednički donose odluke o postupanju, sukladno stanju pojedinog pacijenta.

Time se upravo najosjetljivije skupine, kronični bolesnici, zaštite od nepotrebnih i, u nekim slučajevima ugrožavajućih, izlaganja mogućem kontaktu i zarazi – kaže doktor Bressan.

Što je, pak, s hitnim slučajevima ili simptomima koji mogu ukazati na veliki problem?

– Hitni slučajevi su oni koji neposredno ugrožavaju život ili mogu dovesti do ugroze života, i takvi slučajevi svakako spadaju u domenu nadležnosti Zavoda za Hitnu Medicinu. O svim ostalim simptomima građani uvijek mogu zatražiti mišljenje, savjet i pomoć izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite (opće/obiteljske medicine, pedijatra, ginekologa, dentalne medicine).

Ako živi u području s većom pojavnošću slučajeva zaraze onda je svakako uputno što manje se kretati među ljudima, obavezno nositi zaštitnu maskicu kako preko usta tako i preko nosa, i uvijek se savjetovati sa svojim izabranim doktorom. Nisu bez razloga sve dosadašnje upute zdravstvenih stručnjaka o pravilnom ponašanju u ovoj fazi nove epidemije – zaključuje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime