Predstavljen gospodarski program Domovinskog pokreta

Domovinski pokret vidi potrebu za reindustrijalizacijom i modernizacijom hrvatske industrijske osnovom koja bi pokrenula održivi razvoj i zapošljavanje

Domovinski pokret danas je na konferenciji za medije u Zagrebu predstavio svoj gospodarski program na koji je stavio poseban naglasak organiziravši posebno predstavljanje. Pred medije izašli su dr. sc. Miroslav Škoro, predsjednik Domovinskog pokreta te sukreatori gospodarskog programa; izv. prof. dr. sc. Ante Rončević i dr. sc. Vesna Vučemilović. Program ima tri osnovna cilja; snažan rast životnog standarda, demografski oporavak i razvitak te cjeloviti održivi razvoj RH. Podijeljen je u sedam područja, a njegov krajnji cilj je, kako je navedeno u samoj prezentaciji: „Koordiniranim politikama usmjeriti se na reindustrijalizaciju zemlje i  snažan rast konkurentnosti u cilju osiguranja održivog razvoja RH.“


Uvodno se nazočnima obratio Miroslav Škoro koji je naglasio: „Hrvatska je danas gospodarski gledano kolonija, a zna se što se radi s kolonijama – iz njih se novac izvlači i gura ih se u dužničko ropstvo. Danas smo dužni oko 300 milijardi kuna što je jednako našem godišnjem BDP-u. Plaćamo oko 10 milijardi kamata godišnje, čime bi se mogla izgraditi četiri Pelješka mosta ili svakom djetetu u Hrvatskoj dati 1000 kuna. Da bismo napredovali potrebno je mnogo više transparentnosti. Država ne daje svoj novac, to su sve naši novci i moramo znati kako se troše. Potrebno je napravit due diligence stanja naše imovine, a ne da svako malo nekome plaćamo po 10 milijuna eura da nam primjerice kažu koliko košta INA. U njoj imamo svoje ljude.

Nadalje, birokracija nas prisiljava da svako malo donosimo dokaze da postojimo, konstantno državi moramo nešto dokazivati, iako sve te podatke imaju. Ključni problem je što zaostajemo za drugima, iako nas gospodin Plenković pokušava uvjeriti drugačije. Ako ste u utrci na 100 metara bili četvrti, pa onda nakon četiri godine zadnji, to je loš rezultat bez obzira što ste u međuvremenu popravili svoje vrijeme.“

Drugi govornik bio je Ante Rončević koji je predstavio prva tri područja gospodarskog programa Domovinskog pokreta: Energetika i zaštita okoliša, Industrijska politika te Digitalizacija i industrija 4.0. Rončević je naglasio: „Kada je u pitanju Energetika i zaštita okoliša, naš cilj je pomoću kružne ekonomije omogućiti gospodarski rast u funkciji razvoja domaćih industrijskih kapaciteta. Postojeća energetska i okolišna politika nije promišljena, stihijska je te usmjerena u interesu određenih grupa, pristupa joj se parcijalno. Kada je u pitanju industrijska politika, povećat ćemo ulaganje u istraživanje i razvoj, razvijati znanost u suradnji s gospodarskim subjektima i razvijati ICT segment gospodarstva kroz pametne mreže.

Domovinski pokret vidi potrebu za reindustrijalizacijom i modernizacijom hrvatske industrijske osnovom koja bi pokrenula održivi razvoj i zapošljavanje. Kada je u pitanju segment programa koji se tiče digitalizacije i industrije 4.0., bitno je uvidjeti da po DESI indeksu imamo informatički pismeno stanovništvo, ali vidimo zaostajanje državne uprave u odnosu na druge zemlje. Digitalna transformacija višestruko utječe na rast gospodarstva zbog multiplikativnih efekata digitalizacije javne uprave i gospodarstva.“Turizam treba biti motor gospodarstva

Vesna Vučemilović, inače i nositeljica liste Domovinskog pokreta u IV izbornoj jedinici iznosila je dijelove programa koji se tiču poljoprivredne i porezne politike, turizma i teritorijalnog ustroja te je istaknula: „Korona kriza pokazala je koliko bitna samodostatnost, dakle poticat ćemo domaće proizvodi na policama trgovina i u ugostiteljstvu, ali isto tako i učinkovite i transparentne potpore poljoprivredi jer to sada nije bio slučaj. Poticat ćemo i stvaranje klastera zbog objedinjavanja manjih proizvođača koji će onda moći biti konkurentni u trgovačkim lancima. Potrebna su i veća ulaganja u infrastrukturne i prerađivačke kapacitete poput mlinova i hladnjača. Kada je u pitanju turizam, on ne smije kao do sada biti položajna renta već motor gospodarstva. Cilj je i razvoj novih turističkih proizvoda kao što su zdravstveni turizam, cikloturizam, eno-gastro turizam, ruralni, sportski, pustolovni i eko turizam.

Također, kroz razvoj novih proizvoda Domovinski pokret smatra da treba produžiti turističku sezonu i smanjiti udio turizma sunce-more na prihvatljivu razinu, kao i smanjiti negativan utjecaj na okoliš koji generira dodatne troškove za lokalnu i širu zajednicu.Kod porezne politike, planiramo povećati dio osobnog odbitka koji se odnosi na uzdržavanu djecu i svakom djetetu osigurati dječji doplatak koji ne smije biti socijalna kategorija. Poslodavce koji zaposle osobe koje ostanu bez posla nakon navršenih 50 godina života, a prijavljeni su na HZZ, oslobodit ćemo plaćanja doprinosa na plaću 5 godina. Ukinut ćemo oporezivanja dohotka od kapitala na ime isplate dividendi i zadržane dobiti i oporezivanje kapitalnog dobitka pod određenim uvjetima. Porez na dobit smanjit ćemo na 12 posto, ukinuti akontaciju i osloboditi plaćanje poreza na reinvestiranu dobit. Smatramo da svakako treba uvesti plaćanje PDV-a po naplaćenoj realizaciji, a PDV na turističke usluge smanjiti na 10 posto.

Kada je u pitanju teritorijalni preustroj, on mora biti učinkovit i služiti građanima. Općina može biti ona teritorijalna jedinica koja s brojem stanovnika može financirati svoje lokalne potrebe, a bitna je i transparentnost djelovanja.

Administrativni kapacitet mora biti dovoljan kako bi u svim područjima RH građani imali jednaku kvalitetu usluge i životnih uvjeta, a krajnji cilj kvalitetnije pružanje usluga na lokalnoj razini kroz organizaciju većine poslova iz djelokruga općina na razini županija uz povećanje ekonomske učinkovitosti.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime