Drugog dana boravka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uz pratnju župana Nikole Dobroslavića obišla je Pelješac i otok Korčulu.

U Stonu je Predsjednica obišla uzgajalište školjaka i sastala se s predstavnicima državnih, županijskih i općinskih tijela te stručnih ustanova uključenih u projekt izgradnje Pelješkog mosta.

Na sastanku je predstavljeno trenutno stanje projekta izgradnje Pelješkog mosta, predstavljene su tehničke specifikacije i dinamika izgradnje mosta, ali riječ je bilo i o zaštiti prirode.

– Cilj je da projekt bude gotov između 2021. do najkasnije 2023. godine. Zbog iskorištavanja EU sredstava bilo bi dobro da bude gotov prije. Zadovoljna sam dinamikom natječaja, a bez obzira na jednu žalbu, sve će ići kako treba. Uskoro možemo očekivati početak izgradnje mosta – poručila je Predsjednica.

– Važnost mosta nije samo u prometnom povezivanju državnog teritorija, već ima društveni i gospodarski značaj, pri širenju poslovanja, konkurentnosti, otvaranja novih radnih mjesta na poluotoku Pelješcu i okolnim otocima. Govorimo o revitalizaciji cijelog prostora spajanjem juga Hrvatske s ostatkom države, ali i spajanjem europskog prostora. Omogućit će se da taj prekid bude premošten, što će olakšati eventualne probleme kad Hrvatska uđe u schengenski režim – istaknula je hrvatska Predsjednica.

– Doista vjerujem da će ova Vlada nastaviti taj projekt. Imamo 85 posto sredstava iz EU fondova, što je ogroman novac. Ovaj razvojni projekt je od ključnog značaja za Dubrovnik i njegovu okolicu. Nitko ne može očekivati da će se gradnja zaustaviti bilo kakvim potezima, već možda tek usporiti proceduralno na dan ili tjedan – kazala je Predsjednica Grabar-Kitarović.Predsjednica je posjetila i Orebić gdje se susrela s najpoznatijim vinarima županije, a na otoku Korčuli razgovarala s gradonačelnikom grada Korčule i načelnicima otočkih općina. Nazočila je i programu “Hrvatska čita” i viteškoj igri Moreška u Domu kulture Korčula. U Vela Luci je gledala tradicionalnu Kumpaniju, a u Blatu je razgledala pogon brodogradilišta Radež d.d..

Predsjednica će tijekom dana posjetiti otok Lastovo, Mljet i Šipan, a poslijepodne će povodom obilježavanja 700. obljetnice postojanja, posjetiti i Ljekarnu Male braće.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0