Poznato kada se isplaćuju mirovine za siječanj i kada bi mogle porasti

Siječanj je poznat kao najdulji i najdepresivniji mjesec u godini, pogotovo ako ste umirovljenik. Uz već uobičajenu neimaštinu, ovo razdoblje dodatno su opteretili potresi, virus i izolacija


Siječanj je poznat kao najdulji i najdepresivniji mjesec u godini, pogotovo ako ste umirovljenik. Uz već uobičajenu neimaštinu, ovo razdoblje dodatno su opteretili potresi, virus i izolacija koja nije doprinijela ni boljem raspoloženju, a nije došla ni od države očekivana makar simbolička financijska pomoć u krizi. Još nekoliko dana moramo se strpjeti i do isplate mirovina za siječanj, javlja mirovina.hr.


“Najgori mi je prvi mjesec. Iako smo za blagdane naučili skromno, ipak je to za nas umirovljenike sa 2.000 kuna veliki izdatak. Onda dobijete mirovinu u siječnju pa pokrpate tih par stotina kuna što ste više potrošili u prosincu pa čekate sve do iduće mirovine. Kupujete na akcijama, kuhaju se variva, više ste kod kuće po zimi, pogotovo u ovoj izolaciji. Kažu da sada trošimo manje jer ne izlazimo, ali nije to baš tako, jer kada idete u kupovinu, kupite svega više da ne morate ići često. A gdje su još i lijekovi… Dobro je, ne smijemo se puno ni žaliti.

Čekam cjepivo, čitam da je neučinkovito za nas penziće, a toliko se veselimo tom proljeću, druženjima barem na klupi u parku. Znate kako se kaže, bit će bolje. A država bi baš mogla dati neku jednokratnu pomoć, ne samo nama umirovljenicima, nego svima koji žive s tako malim primanjima” – kaže nam 73-godišnja baka Margareta Klarić koja će odmah u ponedjeljak po penziju.

Uskoro bi trebao biti poznat i iznos za koji će mirovine rasti usklađivanjem u prvom polugodištu prema promjenama indeksa potrošačkih cijena i plaća u prethodnom šestomjesečnom razdoblju. Povećanje bi se trebalo osjetiti na mirovinama u ožujku s isplatom razlike za siječanj i veljaču. Nakon prvih upozorenja da do usklađivanja neće ni doći jer nisu posebno rasle ni cijene ni plaće, ipak bi se mogao dogoditi neki simbolički rast, no vrlo vjerojatno ni za jedan cijeli postotak.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
15
Haha
22
Hagić
6
Hmmm
20
Plač
62
Grrr
58
Molim?
23Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime