Frizerska struka prije nekoliko dana bila je ujedinjena te su pod okriljem Inicijative za uvođenje niže stope PDV-a od 13% na frizerske usluge, održali miran prosvjed na zagrebačkom Markovom trgu, ispred Vlade, kako bi skrenuli pozornost na izazovnu situaciju u kojoj se nalaze. Frizeri su ispred vlade tražili sastanak s premijerom Plenkovićem i ministrom financija Marićem te su im donijeli škare i češalj s porukom da ih za 5 do 10 godina neće imati tko šišati.

– Dat ćemo im škare i češalj jer ih neće imati tko šišati za pet do deset godina –  rekla je tada Ana Hart iz Inicijative za uvođenje niže stope PDV-a na frizerske usluge. Inicijativu za uvođenje niže stope PDV-a od 13% na frizerske usluge podržala je Hrvatska udruga poslodavaca i Udruga Glas poduzetnika.

„Imamo veliki pad prometa i teško poslujemo u vremenima pandemije“

Povodom tog prosvjeda i nezavidne situacije u kojoj se nalaze frizeri, pedikeri, kozmetičari i svi ostali obrtnici razgovarali smo s Joškom Tafrom predsjednikom Ceha frizera, kozmetičara i pedikera pri područnoj obrtničkoj komori Splitsko-dalmatinske županije.

U početku nam je rekao da po hrvatskim zakonima svi obrtnici koji imaju promet ispod 300 tisuća kuna godišnje nisu u sustavu PDV. Međutim čim prođu taj promet automatski prolaze tu stopu i ulaze u sustav PDV-a. To su obično veći saloni i obrti, objašnjava nam Tafra.

– Kada vi uđete u taj sustav, stopa PDV-a vam je 25 posto i vama je jako teško dignuti cijene usluga toliko proporcionalno koliki vam namet zadaje država. Znači mi nismo konkurentni na tržištu i na žalost to sve ide na trošak obrtnika. Jednostavno rečeno, mi moramo odraditi puno veći promet da bi mogli imati prihod. Moram vam naglasiti, mi nemamo puno repromaterijala, naš najveći trošak su nam djelatnici, jer nama su naši djelatnici sredstvo za rad i za našu zaradu – rekao je u nastavku.Naglašava da su zakonske odredbe i stope PDV-a za ovu struku donekle funkcionirale do potpunog zatvaranja, međutim uslijed Covida-19, upozorava javnost da je to sada postalo neizdrživo zbog pada promet od 30 posto i više.

– Svi veći saloni dolaze na rub egzistencije i moraju razmišljati o zatvaranju istoga, masovnom otpuštanju djelatnika ili da jednostavno pređu u neki drugi sustav prema kojem će funkcionirati ili bolje rečeno preživljavati. Država i društvo nas tjeraju da se ne širimo, te da manje radimo. Moram vam reći, mi nemamo mogućnosti edukacija, reformiranja salona, poboljšavanja usluga zbog tih velikih nameta koji su nam neizdrživi – žali se Tafra.

„Mukotrpno radimo samo da bi platili porez od 25 posto“

Kaže nadalje da u Hrvatskoj ima oko sedam posto ovakvih obrta koji rade u sustavu PDV-a. Priznaje da to nije veliki postotak, ali naglašava da takvi saloni i obrti mahom zapošljavaju veliki broj djelatnika.

– Recimo, u mome salonu, moj najbolji djelatnik mukotrpno radi cijeli mjesec samo da bi ja kao njegov poslodavac platio PDV državi. Zato smo organizirali ovu inicijativu, jer na žalost i ja sam u teškoj situaciji. Nisam zaposlio troje novih djelatnika koje sam želio zaposliti zbog ove, po nas nepovoljne situacije. Znači to su već tri radna mjesta manje, i razmišljam o otpuštanju još barem tri radnika. Mi smo kvalitetan salon koji ima dugogodišnju tradiciju, i sada smo u situaciji da moramo otpuštati radnike, jer pazite ovo, dobro radimo svoj posao, jer izvrsno napredujemo u ovoj struci. To je apsurd – naglašava razočarano.

„I u Splitu je situacija neizdrživa, jedva preživljavamo“

Kaže da u Splitu, kao i u cijeloj državi situacija u ovoj struci nije bajna.

– Iz karantene smo svi izašli s minusima. Država nam je financirala plaće djelatnika, ali mi imamo i svoj hladni pogon koji moramo plaćati. Postoje troškovi najmova, struje, vode, odvoza smeća, to je sve išlo na naš trošak. Kada smo počeli raditi, morali smo vraćati te zaostatke. Osim toga morali prilagoditi radno vrijeme zbog epidemiološkim mjera, a promet nam je drastično pao, točnije uopće ga nismo imali nekoliko mjeseci. Kada sve to stavite na papir, mi smo u velikim problemima – podvukao je svoju misao.

Žalosti ga činjenica da će možda otpustiti izvrsnog radnika koji u njegovom salonu radi gotovo dva desetljeća.

– Kod mene rade djelatnici koji imaju svoje kredite, rade godinama tu, možete li zamisliti kako se osjeća poslodavac koji je prisiljen vrijednim ljudima dati otkaz. To je grozno.

„Vladajući nemaju razumijevanja za obrtničku struku“

Vladajućim je poručio da malo detaljnije prouče smisao obrtničkog posla, jer kako ističe, izvjesno je da ne poznaju dovoljno dobro njihove probleme.

– Volio bih da vladajući malo detaljnije prouče sferu obrtništva, jer je izvjesno da ne poznaju dobro svrhu naš posla, a samim time ne vide probleme u kojima se nalazimo u proteklim mjesecima. U našem poslu ima jako puno kvalitetnih i vrhunskih obrtnika koji ne mogu trenutno zaraditi za svoj život. Vladajući, budite detaljniji  i svrsishodniji u donošenju svojih odluka – kazao je te je na kraju uputio ohrabrujuću poruku svojim kolegama.

– Kolegama bi želio poručiti da budu hrabri, te da se pokušaju boriti u ovim teškim vremenima po nas. Nadam se da neće biti velikog otpuštanja radnika, iako na žalost neka otpuštanja će biti neminovna da bi se preživjelo – zaključio je Joško Tafra.


Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime