Na jučerašnjem antikorona prosvjedu na Trgu bana Jelačića u Zagrebu dogodio se incident s vozilom hitne pomoći.

Naime, hitna je na zagrebački glavni trg došla oko 18:20 na poziv da je jednom muškarcu pozlilo zbog vrućine. Vozilo je ušlo među masu ljudi, na što su prosvjednici negodovali i zviždali uzvikujući “uaaaaa”. Jedan 39-godišnjak pogodio je vozilo plastičnom bocom o čemu je danas izvijestila zagrebačka policija, piše Index.

Situaciju je pokušavao smiriti Tony Cetinski koji je na mikrofon molio okupljene da se smire.

“Mir, mir. Pustite samo neka prođu, nemojte činiti ništa. Dozvolite da hitna prođe, sve je ok, samo dozvolite”, ponavljao je Cetinski.

Na videu kojeg je snimio Indexov reporter, vidi se kako vozilo hitne ulazi među masu. U jednom trenutku do njih dolaze policajac i policajka. Vozilo se vraća u nazad i kreće prema Staroj Vlaškoj.

Kasnije je jedan od govornika, imunolog Srećko Sladoljev, dolazak hitne nazvao “demonstracijom sile”.

“Kola hitne pomoći koja su se točno tu parkirala s rotirkama, s trubama. To je demonstracija sile, demonstracija onih koji ne žele našu slobodu”, poručio je, na što su okupljeni uzvratili skandiranjem “dosta je”.

Hitna je bila spriječena u prolasku do osobe kojoj je pozlilo

Ravnatelj Hitne pomoći Zagreb, Žarko Rašić, za N1 je komentirao incident.

“U izvješću koje sam dobio jučer u 18:15 sati navedeno je da je došla dojava da je jednoj osobi pozlilo i da je izgubila svijest na Trgu bana Jelačića tijekom prosvjeda. U 18:16 sati ekipa Hitne medicinske pomoći krenula je na intervenciju, a u 18:20 sati došli su na teren. Prema njihovom izvješću bili su spriječeni u normalnom dolasku do te osobe, iako su imali zvučne i svjetlosne signale, nisu bili propušteni”, kazao je Rašić.

Muškarcu je pružena pomoć, ali je odbio ići u bolnicu

“Također, u izvješću je navedeno da su gađani plastičnim bocama. Nakon intervencije policije povukli su se natrag i dugim putem su došli do unesrećenog, odnosno do osobe koja je trebala zdravstvenu skrb. To je bio muškarac koji je izgubio svijest. Pri dolasku Hitne medicinske pomoći bio je urednih vitalnih parametara, pružena mu je zdravstvena skrb i dalje je ta osoba odbila odlazak u drugu zdravstvenu ustanovu”, rekao je Rašić.

Prema izvješću Hitne pomoći, njihovo je vozilo bilo spriječeno u obavljanju hitne pomoći, a okupljeni su ih gađali plastičnim bocama i čašama.

Hrvatska liječnička komora je osudila taj događaj  istaknuvši da je onemogućavanje pružanja liječničke pomoći kazneno djelo.

“Sprječavanje liječnika i medicinske sestre da pruže hitnu pomoć pacijentu duboko je nehuman i nerazuman čin, naglašavaju iz Liječničke komore. Pored toga, Komora podsjeća da je nasilno sprječavanje pružanja zdravstvene pomoći pacijentima kazneno djelo, kao što je kazneno djelo i dovođenje u opasnost ili nasilje spram zdravstvenih djelatnika dok obavljaju svoj posao”, napisali su u priopćenju, piše Index.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime