U nedjelju poslijepodne izbio je požar na Mosoru, na lokalitetu iznad Zagrađa. Kako doznajemo od planinara, požar je vrlo vjerojatno rezultat ljudske aktivnosti na ovom području jer upravo tu prolazi planinarska staza prema domu.

Zapovjednik DVD-a Žrnovnica, Branimir Roguljić, kazao nam je da je požar zahvatio 7 tisuća kvadratnih metara, većinom trave i nešto niskog raslinja. Požar je ugašen nešto prije 18 sati, a u gašenju su sudjelovala 3 vatrogasca DVD-a Žrnovnica.

Do ovog područja potrebno bilo je potrebno planinariti oko pola sata, a olakotna okolnost vatrogascima bila je izostanak vjetara.

Podsjetimo, upravo je ovo područje bilo opožareno u srpnju 2017. kada je izgorio gotovo cijeli šumski pokrov Mosora. Vatra se preko Zagrađa bila podigla sve do guste šume crnobora koji okružuje planinarski dom Umberto Girometta, ali su ga pripadnici HGSS-a i planinari uspjeli zaustaviti nekoliko stotina metara prije samog doma obranivši tako vjerojatno najpopularniji planinarski objekt u Dalmaciji.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime