Zaljubljenici u vježbanje svoje su treninge morali prebaciti iz teretane u dnevni boravak. Čak i ako vam ta promjena nije teško pala, velike su šanse da vam sada već nedostaju odlasci u teretanu i druženja sa spravama, ali i drugim zaljubljenicima u aktivan život. Vjerojatno se pitate kada će ponovno biti sigurno ondje vježbati.

Imamo loše vijesti – stručnjaci smatraju da se zapravo još dugo vremena ne biste trebali vratiti u teretane.

Unatoč tome, u nekim zemljama su teretane već otvorile svoja vrata, naravno, poštujući preporuke epidemiologa. No u Hrvatskoj to još uvijek nije slučaj, a domaća fitness zajednica nedavno je izazvala lavinu reakcija tvrdnjom da “neće pristati na nebulozne mjere i uvjete”.

O tome kada će biti potpuno sigurno vratiti se u teretane progovorio je i Dennis Cardone, stručnjak za sportsku medicinu iz NYU Langone Sports Healtha.

“Trenutna preporuka je još uvijek vježbanje kod kuće ili na sigurnoj udaljenosti na otvorenom”, rekao je on za Bustle.

S njegovim mišljenjem se slaže i dr. Peter Gulick, stručnjak za zarazne bolesti na Michigan State Universityju.

“Bio bih vrlo oprezan kada bih odmah išao u teretanu”, istaknuo je te dodao kako u takvim malim i skučenim prostorima čak ni udaljenost od preporučena dva metra ne znači puno. Prema njegovom mišljenju, razmak možda nije važan s obzirom na to koliko teško ljudi dišu dok vježbaju. Uz to, nakon svakog korisnika svaka sprava bi se trebala dezinficirati.

Kada je u pitanju vježbanje u grupama, dr. Gulick kaže da čak i uz strogo ograničene veličine grupa razmak od dva metra u zatvorenim prostorijama jednostavno nije dovoljan u slučaju da netko kihne ili se zakašlje. Maske mogu biti opcija za neke vrste vježbanja, ali dr. Gulick kaže kako vježbanje u maskama može biti vrlo teško ili čak opasno.

“Mnogi ih ne mogu koristiti dok vježbaju jer sprečavaju disanje”, kaže on, prenosi Index.

Pa, kada će biti sigurno otići u teretanu?

Nažalost, kako se čini, ako želite biti potpuno sigurni, morat ćete još neko vrijeme pričekati.

“Bit će sigurno vratiti se u teretane tek onda kada se otkriju lijek, cjepivo ili široko dostupno i precizno testiranje antitijela na virus”, kaže dr. Cardone.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime