Evo nas u srcu jeseni 2020., a još niti jedno novo stablo nije zasađeno u teško oboljela splitska zelena “pluća”.

U srpnju prošle godine završena je sječa zaraženih stabala na Marjanu što je označilo kraj prve faze sanacije naše Park šume od potkornjaka. Slavodobitno je objavljeno “Potkornjak je pobijeđen”. Svi smo se ponadali da zbilja jest poražen nametnik koji je zaslužan za sušenje tisuća stabala na Marjanu i koji je primorao Grad na akciju i sječu ogromnog broja stabala.

Nastupila erozija tla

Na opustošenim dijelovima Marjana najavljena je sadnja mladog drveća s udjelom 40 do 60 posto autohtone česmine, no na terenu se vidi da je već nastupila erozija tla pa će planirano pošumljavanje, koje već izrazito kasni, biti dodatno otežano.

Do sada su već propuštena tri moguća ciklusa pošumljavanja (jesen 2019., proljeće 2020. i jesen 2020.), a javnost je ostala zakinuta za detalje monitoringa koji provodi Hrvatski šumarski institut.

U sjeni stalnih prebacivanja odgovornosti i međusobnih optuživanja na relaciji Banovina – JU Park šuma Marjan, ostaje činjenica da marjanska šuma i dalje stoji opustošena kao i u srpnju 2019. kada je posljednja motorna pila ugašena.

Ogroman porast broja osušenih stabala

No uz potpunu neizvjesnost oko toga kako će izgledati pošumljavanje Marjana, posljednjih mjeseci, a osobito tjedana, situacija u samoj šumi krajnje je zabrinjavajuća. Naime, ponovno se naglo povećava broj osušenih stabala. Iako to u ovom članku ne možemo tvrditi bez dokaza stručnjaka, puno toga upućuje da potkornjak nije pobijeđen i da je ono malo zaraženih stabala koje je ostalo nakon prve faze sanacije bilo dovoljno da se ovaj nametnik, koji uživa blagodati klimatskih promjena koje u Dalmaciji nisu nimalo manje intenzivne nego drugdje na Sredozemlju, ponovno proširi već dovoljno prorijeđenom marjanskom šumom.Prema vrlo grubim zapažanjima, sadašnji omjer osušenih i zelenih stabala može se usporediti sa stanjem iz ožujka 2017, a bilo kakve službene informacije o novom valu sušenja borova nema, što daje dodatan razlog za “uzbunu”.

Za komentar nove masovne pojave sušenja borova upitali smo ravnatelja Javna ustanove Park šuma Marjan, Damira Grubšića. Odmah na početku nam je rekao da je to pitanje za Grad Split, a ne za njega, a potom pojasnio zašto.

Damir Grubšić

– Grad Split je preuzeo sanaciju i pošumljavanje i tako onemogućio djelovanje u tom segmentu Javnu ustanovu Park šumu Marjan. Na svaki način nam se rad ustanove onemogućuje. Naglašavam da ne radimo kontra Grada nego ono za što smo Statutom ovlašteni, a to je zaštita Marjana.

Iako sam sukladno pravu na pristup informacija zatražio na uvid Ugovor između Grada Splita i Hrvatskog šumarskog instituta, do danas ga nisam vidio, poslan mi je tek okvirni sporazum u kojem se ništa bitno ne može vidjeti.

Grad je preuzeo aktivnosti koje su po Statutu i Zakonu o ustanovama primarno djelatnosti koje treba odrađivati Park šuma Marjan – kazao je Grubšić za Dalmacija Danas napomenuvši da je Grad oduzeo ugovore Park šumi Marjan.

“Kažu da smo nefunkcionalni, a ja pitam – u čemu to?”

– Sklopio ih je s Hrvatskim šumarskim institutom i sad pregovara za gospodarenje itd.
Sve smo to mi već 2019. pokrenuli, sada je to stalo upravo jer Grad sklapa ugovore i radi što poželi.

Ja sam čovjek koji poštuje zakonitosti. Ne suprotstavljam se niti se želim svađati, no ne znam zašto su nam prava oduzeta. Monitorinzi su bili ciljani, a ja sada kroz kapitalne investicije ne mogu provesti niti jedan monitoring jer nam se ne osiguravaju sredstva. Također se ne daju novci za izradu Studije o utjecaju fekalnih voda na zaštićenom području, za revitalizaciju marjanskih skala… Kažu da smo nefunkcionalni, a ja pitam – u čemu to? Neka se to javno kaže. Neka se kaže činjenica u čemu smo to nesposobni – otvoreno će Grubšić napomenuvši da on nema saznanja o tome je li se potkornjak vratio ili ne te da bez elaborata ne želi gatati.

 

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime