Velika se stvar prošli tjedan odigrala u “glavnom gradu Europske unije”. Kako javlja portal Veganlifemag briselski parlament jednoglasno je podupro nacrt pravilnika koji priznaje životinje kao svjesna bića koja imaju osjećaje kao i ljudi, a ne “predmete”, kako ih je stari pravni status klasificirao.

Nakon ovog glasovanja, životinje se više ne svrstavaju u kategoriju imovine i nepokretnih dobara, već će biti klasificirane kao specifična skupina u društvu, što će im omogućiti bolju pravnu zaštitu. U sudskim postupcima koji se bave kršenjem zakona o zaštiti životinja, suci će morati uzeti u obzir činjenicu da životinje osjećaju emocije i bol, baš kao i ljudi.

U Belgiji je dosad samo južna regija Wallonia nudila sličnu pravnu zaštitu za životinje, no izvještaji kažu da se Senat nada ustavnim izmjenama kojim će prisiliti saveznu državu i njena tijela da nametnu zaštitu životinja kao osjećajnih bića.

– Mi smo savršeno usklađeni s duhom savezne vlade koja je kroz ministra Koena Geensa predložila izmjenu građanskog zakona za uklanjanje životinja iz kategorije robe i stvaranje nove specifične kategorije za njih. Naučili smo od zemalja kao što su Francuska, Nizozemska i Novi Zeland, koje su vrlo napredne u tom pogledu. Krajnji cilj je da životinje konačno imaju koristi od pravnog statusa koji odgovara njihovoj biološkoj naravi – kazala je ovom prilikom državna tajnica zadužena za dobrobit životinja, Bianca Debaets.

Nadamo se kako će ovaj potez Belgije potaknuti i druge zemlje Europske unije, a poglavito Hrvatsku, na usvajanje sličnih zakona, što bi na kraju dovelo do bolje zaštite svih životinja i težih sankcija za zlostavljače.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime