Već godinama svi redoviti studenti s područja Trilja, Otoka i Hrvaca imaju pravo na stipendiju. Hoće li to pravo od ove godine ostvariti i svi redoviti sinjski studenti?

U proceduru, čiji bi savjetodavni dio, trebao trajati 15 dana, upućen je Prijedlog Pravilnika o načinu i uvjetima stipendiranja studenata Grada Sinja. Riječ je o potpuno novom aktu koji omogućava pravo na stipendiju svim redovitim sinjskim studentima koji ispunjavaju opće uvjete o prebivalištu i sl.

Trenutno je stipendiranje sinjskih studenata regulirano Pravilnikom istoga imena, ali bitno složenijeg sadržaja. U njemu postoji nekoliko kategorija stipendista i cijeli niz posebnih uvjeta koje, uz redovitost studiranja, studenti moraju ispuniti. Primjerice, studenti koji sinjsku stipendiju ostvaruju u kontinuitetu moraju imati prosjek ocjena viši od 3,00 (u toj kategoriji ove godine planirano je 70 stipendija); studenti koji u sustav pokušavaju upasti temeljem uspješnosti i darovitosti moraju imati prosjek viši od 3,50 (broj tih stipendija trenutno je ograničen na 30); studenti iz obitelji lošijeg imovinskog stanja moraju imati prosjek od najmanje 3,00 i prihodi po članu u njihovoj obitelji ne smiju biti viši od 1.500 kuna mjesečno (broj tih stipendija trenutno je ograničen na 20), piše Ferata.

Novi Pravilnik briše sva opisana ograničenja, a kao jedini posebni uvjet prava na stipendiju ostavlja redovitost studiranja.

U obrazloženju akta navodi se kako njegovo donošenje ne bi trebalo predstavljati preveliko financijsko opterećenje za gradsku blagajnu. Pri tome se ističe činjenica kako su u prvoj polovini ove godine gradski prihodi od poreza i prireza na dohodak za 15,5 milijuna kuna veći nego u istom razdoblju prošle godine. Naglašava se kako će taj trend biti nastavljen, ne samo do konca ove godine, nego i u slijedećim godinama.

Kao glavni argument za prihvaćanje Prijedloga ističe se činjenica da svi redoviti studenti u susjednim gradovima i općinama imaju pravo na stipendiju, pa bi bilo logično i pošteno da i Grad Sinj to omogući svojim studentima.

Novim Pravilnikom predloženo je zadržavanje općeg iznosa stipendije na 700 kuna mjesečno, dok bi stipendija studenata koji imaju prosjek iznad 4,00 iznosila 900 kuna mjesečno.

O Prijedlogu kojim bi svi sinjski redoviti studenti ostvarili pravo na stipendiju, gradski bi vijećnici trebalo odlučivati do konca godine. Njegovim prihvaćanjem, uz činjenicu da sinjski studenti već imaju besplatan prijevoz, Sinj bi se svrstao u sami vrh hrvatskih gradova koji iskazuju posebnu brigu za svoje studente, javlja Ferata.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime