Izvor rijeke Žrnovnice, u podnožju Mosora, oduvijek je bila zelena oaza mira i tišine te prirodnih ljepota u kojoj su uživali brojni izletnici. Sve se promijenilo u katastrofalnom požaru u srpnju 2017. kada je gotovo u cijelosti izgorjela tamošnja gusta borova šuma. Danas je tamo “preživjela” riječna vegetacija i nešto hrastova.

Dok su se izgoreni borovi još 2017. uklonili s većeg dijela padina Mosora i iz okolice lokalnih prometnica, izgorene i pale borove po makadamu prema izvoru nitko nikada nije uklonio, vjerojatno jer je veći dio parcela privatan. Situacija se dodatno pogoršala za vrijeme koronakrize, kada su izvor ponovno “otkrili” izletnici, ali onaj nesavjesni dio ostavio je velike količine smeća po livadama i putevima.

O situaciju na izvoru i njegovoj okolici pisali smo prošli tjedan, o čemu opširnije možete pročitati ovdje.

Zbog prijetećih izgorenih stabala na makadamu do izvora i oko njega, u subotu ujutro DVD Žrnovnica organizirao je akciju uklanjanja izgorenih stabala s puta. U akciji je sudjelovalo desetak vatrogasaca, a pridružili su im se članovi udruge Žrvanj.

“Slične akcije i u budućnosti”

– Akcija je bila uspješna jer smo uklonili sva stabla koja su bila pala na put, kao i ona koja su prijetila padom, što je bila neprihvatljiva sigurnosna situacija. Nismo mogli gledati da ni tri godine nakon požara nitko nije ništa poduzeo, pa smo sada uklonili opasnost. DVD Žrnovnica oduvijek je volonterski sudjelovao u sličnim akcijama, a drago mi je da smo s udrugom Žrvanj dogovorili suradnju na sličnim akcijama u budućnosti – kazao je za Dalmacija Danas Tomislav Mihanović, zapovjednik DVD-a
Žrnovnica.

Inače, udruga Žrvanja u rujnu ove godine organizira tradicionalnu Zelenu čistku u kojoj će se očistiti korito rijeke i šetnica uz rijeku od izvora do ušća u dužini od 5,5 kilometara.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime