POTPISAN UGOVOR S MINISTARSTVOM Udruga Bijeli krug Hrvatske dobila ulogu povećanja sigurnosti žrtava nasilja

Udruga je tako postala službeni pružatelj usluga psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja

Udruga Bijeli krug Hrvatske potpisala je Ugovor s Ministarstvom pravosuđa i tako postala ovlašteni pružatelj usluge psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji izvan zdravstvenih ustanova za 2017. godinu.


Uslugu provodi osoba koja je završila tečaj stručnog usavršavanja „Psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji“.

Psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji je zaštitna mjera koju izriče sud sukladno Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenom zakonu te Pravilniku o načinu i mjestu provođenja psihosocijalnog tretmana, a zbog počinjenja djela nasilja u obitelji. Nakon izricanja mjere, sud upućuje osobe koje su dobile navedenu zaštitnu mjeru u našu Udrugu radi provedbe tretmana.

Psihosocijalni tretman nasilnika u izravnoj je službi povećanja sigurnosti žrtve. To je jedna od intervencija kojom se zaustavlja buduće nasilje. Stoga je zadaća ove mjere  organizirati tretman nasilnika koji će voditi do promjene njegova ponašanja koje je procijenjeno kao neprimjereno i ugrožavajuće za člana/ove obitelji. Tretman nema za cilj promjenu osobnosti, upravo suprotno, stvara pretpostavke da osobe same mijenjaju izabrane obrasce ponašanja, nauče iz nekih svojih grešaka i stvore sigurnije okruženje za sebe i svoje obitelji.

Pravovremeni tretman, bez odgode, važna je karika u smanjenju stope recidiva i način da se doprinese izlasku iz “začaranog kruga” nasilja, kako za počinitelja tako i za samu žrtvu. Uključujući ovu novu aktivnost u rad Udruge, tj. spajajući usluge pravne i psihosocijalne podrške žrtvama nasilja sa tretmanskim radom sa počiniteljima nasilja napravili smo značajan iskorak u tom smjeru.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0