Danas je otvaranje Svjetskog prvenstva u branju maslina, a sutra je natjecanje u dvije discipline dok je za subotu zakazano proglašenje pobjednika. Ovo je prvo Svjetsko prvenstvo u branju maslina, a ideja je došla od Ljubetića Šteke. Uz njegovu pomoć ideju su realizirali TZ Postira, na čelu s direktoricom Ivanom Jelinčić, i Poljoprivredna zadruga Postira, na čelu s s upraviteljicom Ljerkom Vlahović.

Na prvenstvu sudjeluje sveukupno devet država: Crna Gora, Mađarska, Novi Zeland, Nizozemska, Francuska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska i Grčka. Branje počinje u petak ujutro, a bere se na starinski način, ručno. Nakon jutra predviđena je pauza s okrijepom u Etno selu Dol, pa je popodne opet branje na moderan način.

Nakon branja ubrane masline idu na vaganje, pa u obradu u ulje. U subotu će se proglasiti pobjednik. Načelnik općine Postira, Siniša Marović, ovakvom manifestacijom želi produžiti turističku sezonu u Postirama i povećati turističku ponudu Postira te prikazati Postira i Dol kao maslinarsku destinaciju. Sudionici ove manifestacije po završetku će dobiti ulje od maslina koje uberu tijekom natjecanja.