Posljednji dan 2020. obilježavamo Silvestrovo, znate li po kome je dobilo naziv

Blagdansko doba vrijeme je širenja dobrote


Na posljednji dan godine koja će ostati mnogima u pamćenju po velikim izazovima, obilježavamo Silvestrovo. To je spomendan je papi Silvestru I., a u Dalmaciji naziva i Savistrovo, dok je sam svetac sveti Salvestar. Tijekom Adventa, Split je postao simbol nove nade, oslanjajući se na ljubav kao sponu koja svaku osobu spaja s najmilijima, čak i kada nam je, uslijed pandemije i mnogih nedaća, oduzeta prisnost i mogućnost zagrljaja i dodira. Ove godine zajedništvo je važnije nego ikada, a ljubav je upravo ta emocija koja veže sve ljude i udaljene gradove, čini nas jačima i nosi u novo sutra.


Život svetog Silvestra I.

Sveti Silvestar I. rođen je kao Rimljanin. Bio je 33. papa i njegov pontifikat smatra se vrlo značajnim. Kad je rimski biskup sveti Miltijad umro, narod je Silvestra izabrao za rimskog biskupa. Sveti Silvestar je onda uspostavio post srijedom, petkom i subotom, a četvrtak je posvetio kao nedjelju. Prije nego je postao papa proživio je brojna mučenja i pogubljenja kršćana. U službi pape Rimokatoličke crkve bio je od 31. siječnja 314. godine pa sve do 31.12. 335. godine, a njegov pontifikat osmi je po dužini u cijeloj povijesti papinstva. Tijekom njegova pontifikata, Konstantin I. Veliki bio je rimski car te je 313. godine, upravo kada ga je papa Silvestar I. krstio, Milanskim ediktom proglasio kršćanstvo slobodnom religijom.

Legende o svetom Silvestru I.

O svetom Silvestru I. ne zna se puno sa sigurnošću. Većina priča o njegovu životu došla je iz usmene predaje i brojnih legendi, pa se tako jedna legenda tiče etimološkog značenja njegova imena. Jakov Varaginski u svojem djelu Zlatna legenda (Legenda aurea) spominje ime Silvestar kao simbol svjetla na zemlji i kao onoga koji je oslobođen od svih požuda. Sveti Silvestar bio je pun milosti te su ga zbog toga mnogi kršćani jako voljeli. Bio je svet u poslu, dobar i darežljiv te je bio čvrsto utemeljen na vjeri. Smatra se da je imao popis svih udovica i sve siročadi kojima je stalno pomagao, a postio je svaki petak i subotu.

Što se tiče fizičkog izgleda Svetog Silvestra I., on se najčešće prikazuje u papinskoj odori, s tijarom ili mitrom, noseći u ruci knjigu i biskupski štap. Ponekad se prikazuje sa zmajem koji simbolizira činjenicu sloma poganstva u Rimskom Carstvu za vrijeme njegova pontifikata.

Smrt pape Silvestra I. i sjećanje na njega

Silvestar I. bio je prvi papa dotad koji je umro prirodnom smrću. Svi njegovi prethodnici podnijeli su mučeničku smrt. Kad je Silvestar bio na samrti, pozvao je svoje svećenike i naglasio im važnost ljubavi u životu te im rekao da marljivo uređuju svoje Crkve i čuvaju svoja stada od vukova. Njegove relikvije čuvaju se u Rimu u crkvi svetoga Silvestra. Danas je spomendan njemu i njegovoj smrti, a u hrvatskoj se tradiciji obilježava vjerskim običajima i obredima od kojih je najznačajnija misa zahvalnica. Zadnji dan u godini zahvaljuje se Bogu na protekloj godini i moli se za sreću i zdravlje u nadolazećoj godini.

Upravo su želje zdravlja one koje će mnogi zaželjeti za nadolazeću godinu uslijed brojnih nepogoda koje su zadesile brojna područja Hrvatske posljednjih dana. Shodno tome, ove godine neće biti ni novogodišnjeg programa niti vatrometa u gradu Splitu koji je karakterističan za blagdan Silvestrova. Sva financijska sredstva predviđena za doček preusmjerena su u potrebita područja lijepe naše, Petrinju, Sisak, Glinu i okolna naselja zahvaćena razornim potresima 28. i 29. prosinca. Blagdansko doba vrijeme je širenja dobrote, a ovi događaji potakli su cijelu naciju da se okupi upravo s tom namjerom. Nastavljamo pokazivati da nas ljubav zaista spaja, ne samo na Adventu u Splitu, već i u cijeloj zemlji.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime