“Poskupi li dopunsko, tražit ćemo od Kujundžića da ode…”

Hrelja tvrdi da dopunsko osiguranje, unatoč dugovima, ipak donosi dobit od 150 milijuna kuna te da najava poskupljenja štetno djeluje na državu i društvo...

Kad napišu prvu riječ, na odluku o poskupljenju police dopunskog zdravstvenog osiguranja, tog trena HSU u parlamentu pokreće postupak opoziva ministra Kujundžića.


Izjavio je to u utorak Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika reagiravši na najave mogućeg poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja. Zbog nagomilanih dugova u hrvatskom zdravstvu koji su premašili čak 8 milijardi kuna hitno su potrebne promjene. Hrelja tvrdi da dopunsko osiguranje, unatoč dugovima, ipak donosi dobit od 150 milijuna kuna te da najava poskupljenja štetno djeluje na državu i društvo piše 24 sata.

Rekao je da se takvim najavama pogoduje privatnim osiguravateljima koji na tržištu nude osiguranje po nižim cijenama.

– Pritom prešućuju da osobe starije od 60 ili 65 godina ne osiguravaju ili pak osiguravaju po peterostruko višim cijenama – kaže Hrelja.

Na sastanku Gospodarsko-socijalnog vijeća u ponedjeljak ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da ne isključuje mogućnost poskupljenja.

– Puno je opcija koje su na stolu. Ako ne povećamo prihodovnu stranu, nećemo moći zadržati sadašnju razinu usluga u zdravstvu, posebno nećemo moći osigurati skupe lijekove i nove tehnologije – tvrdi Kujundžić. Ipak, s konkretnom odlukom o poskupljenju još ne izlazi u javnost. Baš kao ni njegovo resorno ministarstvo iz kojeg tvrde da trenutačno analiziraju brojne modele koje su primjenjivale druge države, a sve s ciljem povećanja prihoda i smanjivanja gubitaka.


Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje tvrde slično.

– Trenutačno se unutar HZZO-a rade analize i projekcije koje će pokazati hoće li biti potrebne navedene promjene, osobito u slučaju ako dođe do promjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju – priopćili su i dodali da konačna odluka oko povećanja dopunskog osiguranja još nije donesena. Ipak, tvrde da obvezno zdravstveno osiguranje neće poskupjeti u idućoj godini, javlaj 24 sata.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0