POSJETILI SMO SPLITSKE TRIATLONCE Jeste li znali da vam je bavljenje ovim iznimno zahtjevnim sportom nadohvat ruke?

[REPORTAŽA] Triatlon je sport kombinacija plivanja, bicikliranja i trčanja. Već dugih 20 godina živi u Splitu, a mi smo odlučili posjetiti hrabru ekipu, koja se bavi triatlonom. Evo što smo sve doznali

Triatlon je atletsko natjecanje koje u sebi sadrži tri različite discipline: plivanje, biciklizam i trčanje.


Olimpijski je sport, a osim toga, poznato natjecanje je Ironman triatlon, koji je standard u dužinskim triatlonima na sljedećim dionicama: 3.86 km plivanja, 180 km bicikle i 42.195 km trčanja. Ovo se natjecanje neslužbeno smatra i svjetskim prvenstvom i najcjenjenije je natjecanje poslije Olimpijskih igara u ovom sportu.

Prosječni Dalmatinac bi vjerojatno odmahnuo rukom kada biste ga upitali želi li se baviti ovim iznimno zahtjevnim sportom. Štoviše, rekao bi da se, unatoč uvjetima koji su idealni, nema gdje baviti triatlonom.

Ipak, to nije istina, jer u Splitu djeluje triatlonski klub i to gotovo 20 godina. Odlučili smo doznati više o njima te smo ih posjetili za vrijeme jednog treninga na Marjanu. Porazgovarali smo s Markom Božikovićem, predsjednikom Kluba.

Zbog čega ste odlučili pokrenuti triatlonsku priču u Splitu?

– Priča o triatlonu je krenula s grupom entuzijasta u sklopu sekcije Marjan, Kluba Marjan (trkački klub) još davne 2000. godine. Jedan od osnivača je i naš sadašnji tajnik gospodin Ivan Pavić koji je aktivan od samoga početka. Ekipa iz MK Marjan 2000 organizira prvo triatlon natjecanje, a kod organizacije drugoga pridružuje mu se Pavić koji vodi logistički i tehnički dio organizacije. Triatlon klub Split osniva se 25. studenog 2003., te malim, ali čvrstim koracima ide naprijed. Triatlon je sport koji objedinjuje 3 sporta: plivanje, biciklu i trčanje, te postoji više disciplina, dužina, Supersprint, Sprint, Olimpijski, Poluironman i Ironman. Najčešće organiziramo sprint dionicu u sklopu triatlon  – duatlon lige koja sadrži 750 metara plivanja, 20 km bicikle i 5 km trčanja.

Jeste li zadovoljni uvjetima u kojima trenirate?

– Split je idealna lokacija s ugodnim klimatskim uvjetima za trenirati ovaj zahtjevan sport. Zahvaljujući razumijevanju Grada Splita dobili smo od samog početka djelovanja kluba 3 jutarnja i 3 popodnevna termina za plivanje u bazenu (Javna ustanova športski objekti Split). Treninzi bicikliranja (mlađi članovi) se odrađuju u Park šumi Marjan, dok stariji članovi treninge odrade preko Malačke, Gata i Tugara, ili turama do Vruje prema Makarskoj ili put Primoštena. Za trčanje je predviđena također Park šuma Marjan idealna za duga trčanja i brze intervala, a ponekad i samo lagana trčanja. Od prošle godine (2019.) smo otvorili prostor za suhi trening (u sklopu Gradskog kotara Kman, gdje je i ured kluba) za treninge snage. Takvi treninzi su baza svakog sporta, tako i triatlona.Tko sve može postati triatlonac, kome sve savjetujete da vam se pridruži?

– Triatlonac može postati svatko od 7 do 77 godina, jer osim što je olimpijski, on je i rekreativni sport. Kombinacija 3 sporta razlog je i najmanjim ozljedama u usporedbi s drugim sportovima. Bez ikakvih problema triatlonom se mogu baviti djeca predškolske dobi jer se na početku daje naglasak na plivanju i trčanju (bicikla dolazi nešto kasnije), pa kao pokazatelj dobrih priprema za djecu se organizira Aquatlon (kombinacija plivanje i trčanje bez bicikle). Na klupskoj web stranici i facebook stranici „Triatlon Klub Split“ mogu se pratiti aktivnosti kluba i utrke koje organiziramo, o školi triatlona i o klubu općenito.
Pozivamo roditelje da se jave i dovedu djecu na probne treninge jer prva 3 treninga su besplatna i predstavljaju samo upoznavanje djece sa aktivnostima koje klub pruža.

Koje uspjehe biste izdvojili?

– Kao mladi klub imamo zapažene rezultate, od Jelene Lukšić koja je bila prvakinja u svim disciplinama, zatim Mije Bebića (također jednog od osnivača i promotora kluba u početnim danima, najboljeg triatlonca među piciginašima i najboljeg piciginaša među triatloncima), Srđana Luštice i Marina Koceića koji i dana danas u svojim 40-tim godinama postiže izuzetne rezultate na triatlon utrkama pa čak i prestigne duplo mlađe triatlonce. Zahvaljujući preporukama vetarana i seniora, te promocije kluba (dijeljenje letaka, radio emisija, edukacije po školama..) u zadnjih par godina došlo je i dosta novih mladih članova koji pokazuju talent i zainteresiranost za napredovanje u ovome sportu.

Kako se financirate, imate li podršku Grada Splita?

– Vječita boljka našeg društva i sporta su financije, i to ne zato što nema novaca, nego što naš najveći promidžbeni brend „Sport“ nije zakonska obaveza, već se tretira kao donacija (na lokalnoj pa i državnoj razini), pa su sredstva koja dobivamo za TK Split od Grada Splita više skromna, tj. za preživljavanje. Mi uspjevamo plivati u moru situacija i problema zahvaljujući u prvom redu ogromnom volonterskom radu s puno ljubavi, te zahvaljujući natjecanjima koja organiziramo pa nam ostane nešto financijskih sredstava za pokrivanje tekućih troškova (fiksnih troškovi kluba, nabavke dresova, ostale opreme, promocije). Jedina osoba na plaći u klubu, i to sad zbog ove situacije na pola plaće je naš trener Krešimir Tijardović.

Gdje se sve natječete, što organizirate?

– Od samog početka TK Split je krenuo s organizacijom Duatlon-triatlon lige (sprint dionica). 2003. je organizirano Prvenstvo Hrvatske u Olimpijskom triatlonu. Od tada pa sve do danas postoji 10-12 kola koji se organiziraju subotom u ranim jutarnjim satima (između 6:30-7:30), radi manje gužve i otvoreno je za sve uzvanike. Utrka je rekreativnog karaktera, ali i pokazatelj spreme naših triatlonaca za konkretna natjecanja. Organiziramo već godinama natjecanja Prvenstva Hrvatske i Kupa u Primoštenu, Trogiru, Splitu, Šolti, Vrlici i Viru (ali izmjenično svake godine novi tip utrke). Ranije su bile utrke i u Supetru (otok Brač) i Omišu koje su ugašene, a čak i ove godine otkazali smo utrke u Primoštenu i Šolti radi pandemije Corona virusa koja nas je zatekla. Ponosimo se pogotovo utrkom Olimpijskog triatlon (1,5 km plivanja, 40 km bicikle i 10 km trčanja) u Splitu, tj. takvozvanim „Marjanskim đirom – memorijal Ivica Radeljić“ koji se održava svake godine koncem 8. mjeseca. Ove godine je 22. po redu. Trogir je prva utrka ove godine u sklopu HTL-a (Hrvatske triatlon lige) sa sprint triatlon utrkom i odvija se 12.07.20 (više: OVDJE), na koju su svi dobro došli. Neki naši članovi sudjeluju i na zahtjevnim i izazovnim natjecanjima poput Poluironmana i Ironmana.

Kako popularizirati triatlon?

– Triatlon je u Splitu poprilično samozatajan sport, pogotovo jer su prije njega za djecu važniji i zanimljiviji nogomet, košarka, vaterpolo, tj. grupni sportovi. Pozitivnom energijom i aktivnostima oko promocije i prenošenjem iskustava naših članova nastojimo animirati nove mlade nade, pa čak i one starije koji su željni odvažiti se na ovaj tip sporta. Triatlon ima jedan psihološki problem, naime roditelji se teško odluče dovesti dijete na triatlon jer ima nepoznanica kako spojiti 3 sporta u jedan. Mijenjanje lokacija za svaki trening i investicija za opremu (patike, bicikle, dresovi). Ali kad se spoji volja i želja djeteta, tj. adrenalin 3 sporta i fizička pripremljenost, te mentalna snaga dobiva se poseban osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva. Bez obzira što triatlon primarno nije timski, on je timski po druženjima i poticanjima, pa djeca jedno drugo potiču na bolje rezultate. Isto vrijedi i za starije generacije.

Kako izgleda jedan trening?

– Trening triatlonca Ironmana nekad bude podijeljen u 2 treninga dnevno. Počinje buđenjem u 5:30 i odlaskom na bazen u 6:30 prije posla, zatim posao, ručak poslije posla pa opet trening. Najčešće ili bicikli ili trčanje. Nakon toga već je večer, te ostane vremena samo za neke sitne kućne poslove ili za zagrliti obitelj. Rano na spavanje i pripreme za novi dan. Naravno nije svaki dan takav, ali nekada budu i 3 takva treninga tjedno. Vikendom su treninzi duži kada se trenira izdržljivost. To su biciklističke dužine do 100-200 km ili trčanja čak do 30-ak km, a često i kombinacija obje discipline.

Koliko je triatlon težak sport?

– Triatlon nije težak sport, već zahtjevan jer traži od pojedinca profesionalni pristup i rad. Ne priznaje se izlika težak dan u školi ili na poslu pa ću ostati doma. Gledajući čisto vremenski i radno jedan trening za mlađe traje oko 1 sat, dok za starije može biti od 1-4 sata ovisno radi li se o treninzima dužine, tempa i brzine. Utrka Sprint triatlona traje od 1 sat za vrhunskog sportaša, pa do 1.5 sati za ostale. Olimpijski triatlon zahtjeva veću spremnost jer je natjecane preko 2 sata što iziskuje veći napor i gubitak energije, ali sve je to u vremenskim granicama kao i kod većine sportova. Triatlon spada u skuplje sportove, prilikom čega je najskuplja stavka cestovna bicikla koja može iznositi i do nekoliko tisuća eura.

Na kraju je s nama podijelio jednu vijest…

– Važno je napomenuti da se ove jubilarne 2020. godine najuporniji i najvjerniji članovi (od koji nas 11 potpuni rekreativci) po prvi put spremaju za prestižnu i jednu od najzahtjevnijih utrka u svijetu triatlonu, tj. za Ironman. Odabrana je utrka u Barceloni, 04. listopada 2020., čije održavanje je još neizvjesno zbog ovogodišnje situacije, ali svejedno pripreme se nastavljaju. Utrka sadržava 3.8 km plivanja, 180 km bicikliranja, te 42.2 km trčanja. Osim što je zahtjevna, traži vrlo sistematičnu i zahtjevnu pripremu po pitanju organizacije dana, odrađivanja treninga, rasporeda prehrane preko dana, te balansiranje sa svakodnevnim obavezama. Pri tome mislim na radne i obiteljske obaveze jer svi mi imamo poslove i obitelj. Smatram da je bitna podrška bližnjih za ovakvu odvažnu trku jer je psihička baza za odrađivanje ovakve Ironman utrke još primarnija od fizičke pripreme. Zahvaljujem se svojoj curi i obitelji što podržavaju ovaj moj podvig, jer i ja kao predsjednik dio sam ove odvažne ekipe.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime