Posada s Plavog Jadrana spasila se skokom u more: Jednog izvukao mještanin, drugi sam doplivao do obale

Značajna materijalna šteta i mogućnost manjeg onečišćenja mora posljedica su jučerašnje pomorske nesreće u kojoj je kod Prvića nakon sudara s 37 metara dugim Jadrolinijim putničkim brodom Tijat, potonuo 30-metarski teretni brod Plavi Jadran, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Srećom, nema stradalih među putnicima i članovima posada, a kako navode iz ministarstva, službenici šibenske Kapetanije dojavu o potonuću broda ispred plaže Sv. Frane na otoku Prviću zaprimili su u 18,30 sati od očevidca B.V. koji je sa sinovima i vlastitim plovilom isplovio u slučaju potrebe spašavanja brodolomaca.


Po zaprimanju dojave službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) pokrenuli su potražno – spasilačku akciju u koordinaciji sa službenicima šibenske Lučke kapetanije, piše ŠibenikIN.

U trenutku sudara na teretnom brodu nalazila su se dva člana posade, zapovjednik koji je i vlasnik broda J.J. i jedan član posade koji su skočili u more s tonućeg broda. Jednog od brodolomaca neozlijeđenog je iz mora izvukao očevidac sa sinovima, dok je drugi doplivao do obale, gdje su potom obojica zbrinuti od strane mještana.

Na putničkom brodu Tijat u trenutku nesreće bilo je 8 članova posade i 7 putnika, a službenici Lučke kapetanije Šibenik radi jakog juga zapovjedniku su naložili plovidbu do otoka Zlarina, kamo je brod samostalno otplovilo, uz dopuštenje Hrvatskog registra brodova (HRB), nakon čega su Tijatu izrekli mjeru zabrane plovidbe do okončanja očevida o uzrocima ove pomorske nesreće te dok HRB ne osnaži svjedodžbu po izvršenom pregledu broda.

Kako navode iz Ministarstva, obzirom da je drugi brod ‘Plavi Jadran’ nedugo nakon sudara potonuo, Županijski operativni centar za zaštitu mora (ŽOC) je u pripravnosti, ali za sada nije bilo potrebe za poduzimanje aktivnosti.

Također, za sve sudionike u pomorskom prometu izdana je ‘Security poruka’ o poziciji potonuća, da se ista zaobilazi. Lučka kapetanija Šibenik u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće izuzela je brodsku dokumentaciju Jadrolinijinog broda, kao i digitalni zapis VTS Rijeka o plovidbenim rutama oba broda, javlja ŠibenikIN. 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0