Slaba točka u svim zemljama su domovi za starije i nemoćne. No, štićenike u Hrvatskoj razveselilo je popuštanje mjera. Od danas se, naime, opet može u posjete, ali uz stroge mjere opreza.

Snježana je odmah rezervirala svoj termin za posjet majci. Uz fizički razmak.

“Malo se dovikujemo, ali bolje tako, barem smo na sigurnosti“, kaže Snježana Oster za dnevnik.hr.

U dom se može tek nakon dezinfekcije, uz masku, mjerenje temperature i izjavu da ne bolujete od korone. Posjete su ograničene, kad god je moguće u vanjskom prostoru, a u sobi smije biti tek jedan posjetitelj.

“Korisnicima koji se ne mogu vertikalizirati i koji ne mogu izaći bit će dozvoljeno da im posjeti dođu u sobu, s tim da će biti u pratnji fizioterapeuta, jednostavno potrebno je napraviti razmak između posjeta, dezinficirati prostor”, kaže Ljiljana Vrbić, ravnateljica doma za starije Sv. Josip.

Domovi su slabe točke u cijelom svijetu, u Hrvatskoj od 95 preminulih s dijagnozom COVID-19, 42 dolazi iz domova, većina njih iz Splita i Koprivnice.

I splitski dom otvorio svoja vrata

U splitskom domu preminulo je čak 18 korisnika, no i oni su otvorili svoja vrata.

“Dopuštene su posjete od članova obitelji i korisnicima na vrlo organiziran, kontroliran način”, kažu u splitskom domu. Pa su se neki radije i danas dovikivali s prozora. Uz pratnju mogu tek u kraće šetnje. Nakon gotovo dva mjeseca izolacije to su jedva dočekali.

“Meni je bilo dosadno, i nije. Čitala sam, kćer mi donijela knjige, radila sam ruže. Ruže sam izradila za čitav bor za Novu godinu“, kaže Ruža Uvodić, štićenica doma.

Najviše su ih ipak razveselili dolasci djece i unuka. U splitskom domu pogotovo, jer zbog žarišta koronavirusa štićenici su bili i evakuirani.

“Tu je majka koju nisam vidjela više od dva mjeseca, tuga i jad mi je, jedva je čekam vidjeti“, kazala je Darija Milišić iz Splita.

“Da nema mobitel i da nije zdrave glave ne bi mogla ništa s njom, ali ona je s 87 godina prekrasna i ja se rasplačem, a ona mene tješi”, kaže Dina Miličević iz Splita.

Neki su zbog izolacije već pomislili da su izgubili svoje bližnje.

“Znate šta je ona mislila? Ona je mislila da sam ja pokopana jer sam ja dolazila 15 dana i davala kese i hranu, poslije 15 dana nisam mogla ni to. A šta ćete to je stariji svit”, rekla je posjetiteljica doma.

Stariji i najosjetljiviji svit. Rizična su skupina, i zato popuštanje mjera u domovima za starije ne smije značiti i popuštanje opreza.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime