PONOS FLOTE Kad svi zakažu tu je Lastovo: Jutros je bio jedina veza Hvara s kopnom

Otok bi ostao potpuno odsječen od kopna da nije legendarnog Jadrolinijinog trajekta Lastovo. On je bio jedina veza cijelog otoka s kopnomSredozemna ciklona tijekom subote intenzivno djeluje na vrijeme na cijelom Jadranu. Protekle noći i kroz jutro bilo je olujnih udara južnih vjetrova.

Prema podacima DHMZ-a oštro je u Splitu imalo olujne udare od 108 kilometara na sat, a olujnih udara bilo je u drugdje na jadranskoj obali.

Zbog snažnog vjetra i valova došlo je do poremećaja u pomorskom prometu.

U prekidu su trajektne linije: Sumartin-Makarska, Sobra-Prapratno, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, Šibenik-Kaprije-Žirje, Split-Vela Luka-Ubli; katamaranske linije: Pula-Zadar-Pula, Korčula-Hvar-Split, Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa, Dubrovnik-Šipan-Mljet-Lastovo; brodske linije: M.Lošinj-Unije-Susak, Ilovik-Mrtvaška.

U 14 sati bit će uspostavljena brodska linija 807 Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ s polaskom iz Dubrovnika, a u 14:30 sati trajektna linija Split-Stari Grad s polaskom iz Splita.Zanimljiva priča stiže nam s otoka Hvara. Naime, otok bi ostao potpuno odsječen od kopna da nije legendarnog Jadrolinijinog trajekta Lastovo. On je bio jedina veza cijelog otoka s kopnom.

– Trebalo bi ga klonirat da jednog dana kad završi svoju plovidbu da ne ide u rezalište nego ga pretvorit u brod muzej – rekao nam je jedan od čitatelja.Radi se o trajektu koji je star više od 50 godina, a očito je da sa svojim kvalitetom nadilazi novije trajekte.

Od zanimljivih podataka možemo izdvojiti da su stariji pomorci koji su doveli brod iz Japana pod zapovjedništvom Kap. Paška Nadramije iz Dubrovnika pričaju da su na brodu našli stare brodske dnevnike u kojima su pronađeni podaci da je brod plovio na Pacifiku između luka Yokohama i San Francisco.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
54
Haha
2
Hagić
8
Hmmm
2
Plač
2
Grrr
2
Molim?
8

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime