Erasmus+ je projekt koji traje dvije godine, a u kojem je Pomorska škola Split ove godine domaćin od 31. ožujka do 6. travnja.

U projektu ”Water 2019 and Earth Day 2020” sudjeluje još pet škola i to iz četiri Europske zemlje: Italije, Francuske, Rumunjske i Španjolske sa ukupno 20 učenika i 10 profesora koji ovom prilikom dolaze u Split (ukupno 60 sudionika).

Pod vodstvom profesora, Pomorska škola je među ostalim aktivnostima osmislila i radionicu koja će u suradnji s KUD-om ”Jedinstvo” dana 5.4. (petak) s početkom u 10 sati u prostorijama KUD-a (Poljana Tina Ujevića 3, 21000 Split) predstavljati jedinstveni edukacijsko-kulturni događaj u Splitu i okolici i to na europskom nivou.

– Čast nam je da upravo KUD-u ”Jedinstvo” koje ove godine slavi 100 godina svog djelovanja odabrano kao mjesto radionice ”Voda u Hrvatskoj tradiciji i kulturi”, a koja promiče plesnu i pjevnu tradiciju našeg KUD-a, hrvatsku tradiciju, te kulturnu i prirodnu baštinu, grad Split i okolicu i to u zemlji i inozemstvu što je upravo i osnovni cilj ovakvih događanja.

Pred samu plesnu radionicu polaznicima će se prikazati 10-minutni film koji povezuje vodu rijeke Cetine s izradom vrličke nošnje, vrličku česmu sa operom „Ero s onoga svijeta“, kauri pužiće sa ženske vrličke nošnje s pomorstvom,  pomorstvo s splitskim svečanim nošnjama…

Nakon plesne radionice uz stručno vodstvo našeg plesnog voditelja Maria Bešlije, sudionicima ćemo priredit nesvakidašnji doživljaj fotografiranja po Splitu (fontana u Đardinu, Peristil) u nošnjama iz bogatog fundusa KUD-a, što predstavlja jako važni segment promidžbe naše suradnje, koja je u relaciji i sa lokalnom zajednicom (Grad Split, TZ Split, TZ Splitsko-dalmatinske županije), kao i sa svima ostalima koji sudjeluju u realizaciji Erasmus+ projekta.

Za kraj radionice svim polaznicima će u prostorima KUD-a biti uručeni prigodni darovi koje je osigurao Etnografski muzej u Splitu. Muzej je također pripremio i nagrade stranim pobjednicima kviza, a  koji će se također održati u   prostorima KUD-a „Jedinstvo“. Kviz je pripremljen od strane Pomorske škole, te također povezuje temu vode sa dalmatinskom tradicijom, folklornim naslijeđem, prirodnim i gradski ljepotama, te vodenim zanimljivostima.

Za sami oproštaj organizatori su pripremili malo čestitarsko slavlje KUD-u „Jedinstvo“ od strane Erasmus+ projekta, a povodom 100 godišnjice rada društvai  velike ovogodišnje obljetnice. Sretni smo što su dijelom učenici i profesori Pomorske škole generacijski članovi društva i djeca mnogobrojne „Jedinstvene obitelji“ – poručuju iz KUD-a.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime