POLJUD PRIJE STADIONA Pogledajte kako je nekada izgledao prostor koji je danas dom Hajduka

Poljud kakav vjerojatno nikada niste vidjeli

Mnogima u Splitu je već 40 godina, preciznije od njegovog dovršetka 1979. godine, Poljud sinonim za gradski stadion. I doista, Hajdukov dom dominira vizurom tog dijela grada i opravdava svoj značaj i prepoznatljivost, no mi vam donosimo fotografiju koja pokazuje kako je taj dio grada izgledao prije nego je gradnja stadiona započela.


Na fotografiji, objavljenoj u Facebook grupi Split kroz povijest, vidimo kako je taj dio Splita izgledao 1974. godine. Fotografija je snimljena sa jednog od spinutskih nebodera, a pokazuje šatore cirkusa i autobuse koji su tu bili parkirani. Po riječima svjedoka vremena koji su tu živjeli tada cirkusi su u tom dijelu grada često boravili.

Često se događalo da slonovi i druge životinje pobjegnu iz cirkusa, pa su ih morali hvatati po Spinutu, a nekada bi i njihovi krotitelji s njima šetali po gradu. Na predjelu današnjeg parkirališta pored stadiona tada se nalazio izvor ljekovitog crnog blata, gdje su redovito dolazili ljudi sa kostoboljom u nadi rješavanja svojih problema.

U galeriji vam donosimo snimku iz cirkusa nastalu u tim vremenima te zračni snimak tog prostora iz 1968. godine, na kojoj vidimo “kineski zid” u izgradnji, a ostatak prostora je gotovo potpuno neprepoznatljiv.

Moja reakcija na članak je...
Vau
60
Haha
3
Hagić
16
Hmmm
1
Plač
4
Grrr
0
Molim?
1

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime