Policija jutros uhitila Roka Šimca, protagonista “tuluma iz pakla” u Podstrani

Roku Šimcu  je Vrhovni sud prije nekoliko dana povisio zatvorsku kaznu s četiri i pol godine na šest godina zatvora zbog teškog ozljeđivanja djevojke u Podstrani


Splitska policija jutros je uhitila Roka Šimca. Kako piše Slobodna Dalmacija, on im se sam javio i rekao gdje se nalazi, nakon čega su ga uhitili.


Njemu je Vrhovni sud prije nekoliko dana povisio zatvorsku kaznu s četiri i pol godine na šest godina zatvora zbog teškog ozljeđivanja djevojke u Podstrani 2012. godine. S obzirom na to da mu je sad pravomoćno izrečena zatvorska kazna dulja od pet godina, zatvor je obvezan.

Šimac je, podsjetimo, prije nekoliko tjedana nestao te se pojavio i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Splitska policija je 18. listopada objavila na internetskim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba da je od 15. listopada tragala za 28-godišnjakom koji se u četvrtak udaljio iz stana svojih roditelja u Doverskoj ulici. Policija je nekoliko dana poslije, nakon što su se o njegovu nestanku raspisali gotovo svi mediji, iz svojih evidencija uklonila tu objavu, što znači da su uspjeli stupiti u kontakt s njim te su se uvjerili da je on živ i zdrav i više ga ne vode kao nestalu osobu. Kako je pisala Slobodna Dalmacija, jedan je član njegove obitelji samo koji dan nakon nestanka policiji priopćio i da ima saznanja da je mladić iz obiteljskog stana otuđio veću količinu zlata i novca.

No, gdje je Šimac bio sve do danas te zašto nije ranije uhićen, ostaje nepoznato.

Sud mu povisio kaznu

Prihvativši žalbu državnog odvjetnika, Vrhovni sud je prije nekoliko dana preinačio prvostupanjsku presudu splitskog Županijskog suda koji je Šimca osudio za teške tjelesne ozljede i spolni odnos bez pristanka.

Prvostupanjsku kaznu od četiri i pol godine Vrhovni sud je povisio i optuženika osudio na šest godina. U kaznu mu je uračunato vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru, a kako je riječ o kazni većoj od pet godina, Vrhovni sud mu je ponovno odredio istražni zatvor.

Vrhovni sud je, ne otkrivajući identitet, izvijestio da je Šimac 2012. iskoristio tešku alkoholiziranost žrtve koja nije bila u stanju izraziti pristanak ni odbijanje.

“Optuženik je u spolovilo i anus žrtve gurao svoju ruku. Uslijed snažnog guranja žrtva je zadobila osobito teške i po život opasne ozljede. Život joj je spašen isključivo hitnom medicinskom intervencijom”, izvijestio je sud.

Istaknuli su da prvostupanjski sud nije primjereno cijenio okolnosti o kojima ovisi vrsta i mjera kazne.

“Pravilno je cijenjeno izraženo žaljenje, smanjena ubrojivost, neosuđivanost prije i poslije djela te optuženikova mladost (rođen 1992.). Međutim, podcijenjen je značaj otegotnih okolnosti. Bestijalnost i bešćutnost optuženika odražava se u činjenici da je gotovo pola sata ‘kopao’ rukom po utrobi oštećenice ne mareći za njeno besvjesno stanje i posljedice koje su realno nastupile u vidu teškog i trajnog narušenja zdravlja. Posljedice su iznakaženje uz upitnu fertilnost i očekivani trajni poremećaj probave”, objavio je Vrhovni sud na svojoj internetskoj stranici.

Dodaju da je optuženikovo ponašanje odraz egoizma i agresije te da njegova “penetracija nema nikakve prirodne veze sa seksualnim odnosom”.

Smatraju da je šest godina zatvora primjerena kazna ukupnosti počinjenih djela, njihovoj težini i pogibeljnosti te ličnosti optuženika.

“Povišena kazna uključuje i jasnu društvenu osudu zbog počinjenih kaznenih djela i treba utjecati na sve ostale da ne čine kaznena djela, kao i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja.

Budući da je optuženik ovom drugostupanjskom presudom osuđen na kaznu zatvora težu od pet godina, prema zakonu optuženiku je morao biti određen istražni zatvor”, izvijestio je Vrhovni sud.

Moja reakcija na članak je...
Vau
7
Haha
1
Hagić
3
Hmmm
2
Plač
5
Grrr
61
Molim?
8

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime