Pokrenuta inicijativa za Republiku Istru na Facebooku: “Mi nismo Hrvati, mi smo Istrijani”

Na Facebook stranici stoji podatak kako inicijativa datira s kraja prošle godine i da je njezin cilj "regionalna autonomija Istre".

Prije tjedan dana otvoren je blog pod nazivom Republika Istra, a na Facebooku još ranije stranica Republika Istra.


Na blogu, prevedeno na nekoliko jezika, stoji: “Istra – Samostalna država. Vajk bila, vajk će biti. (…) Istra je država, Istrijan je nacionalnost, Istrijan je svatko onaj tko: poštuje sve Istarske narodne skupine, njihove jezike, dijalekte, i govore te njihove užance i tradicije; prihvaća njene kulture – naročito kulturu suživota; djeluje, u granicama svojih mogućnosti i sposobnosti, za unapređenje Istre i za dobrobit njenih građana”, piše Index hr.

Otok na mjestu poluotoka

“Mi nismo Talijani, nismo Slovenci, nismo Hrvati, mi smo Istrijani i imamo elemente više naroda. Istra počiva na tekovinama antifašizma”, navodi se na blogu.

Na Facebook stranici stoji podatak kako inicijativa datira s kraja prošle godine i da je njezin cilj “regionalna autonomija Istre”. Među objavama je i poruka “Činimo otok na mjesto poluotoka!”.

Stranicu na fejsu lajkalo je gotovo 2.800 ljudi, a toliko ima i pratitelja. U komentarima na postove većinom se iščitava podrška inicijativi.

“Samo naprid lipi moji!!!! Forza i gori uši!!!! Čemo sve refati!!!! Bog i Istra!!”, “Forza Istra, gdje ste bili do sad, odvojimo se”,te brojni drugi, javio je Index hr.


Dakako, javili su se i oni koji ne podržavaju inicijativu pa su tako pisali:  “Ne delajte monade. Imate svoju zemlju, brajde, ulike…more.. ili bi htili da van dojdu Talijani?”, “Ovo što vi radite je poziv na narušavanje teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske i to je kazneno djelo. Kakvi Istrijani, vi ste srpski četnici i talijanski fašisti. Neće vam to proći!”Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0