Mark de Mori, australski borac sa splitskom adresom, jedan je od najpoznatijih boksača današnjice. De Mori je u 42 borbe sakupio 38 pobjeda, od toga 34 nokauta, što opravdava njegov status specijalista za rano završavanje mečeva.

Karijera ovog velikog borca je krenula nizbrdo 2016. godine, kada ga je isprebijao David Haye, bivši svjetski boksački prvak. Australac je, kako je rekao, u taj meč ušao potpuno psihički nespreman, ali naučio je mnogo iz tog poraza.

Ova priča ne bi imala smisla, bez obzira na trenutnu adresu Marka de Morija (Kaštela), da Australac nije uspostavio suradnju s jednim Splićaninom, također velikim borilačkim imenom, Domagojem Ostojićem, koji je, nažalost, zbog teške ozljede lijevog oka (oslijepio na njega), morao prekinuti svoju profesionalnu karijeru.

Ostojić je osvajao europska i svjetska odličja, a vrhunac njegove karijere bila su dva meča s Badr Harijem, od kojih je drugi trebao završiti neodlučeno zbog dvostrukog nokauta, ali suci su odlučili drukčije, na njegovu žalost. Pet godina je sparirao Mirku Filipoviću, a 2012. je naprasno prekinuta njegova karijera. Dobio je koljenom u glavu i ostao slijep na lijevo oko. Nakon toga je otvorio svoju Akademiju u MMA borbi, ali odlučio je odustati od tog biznisa.

Ostojić je trenutno trener Marka de Morija, a na početku razgovora nam je opisao kako je došlo do suradnje između njih, ali i Marka Vučevića, još jednog boksača koji pretendira na veliku boksačku scenu.

– De Moriju sam ponudio suradnju nakon meča s Hayeom. Gledao sam ga u Jokera u dvorani. Djelovao je potišteno, nezainteresirano i da ne može tako dalje. Bio je u tom meču sramota za sport, katastrofa. Čovjek ga je kao početnika nokautirao u prvoj rundi. Prije nekih pola godine on je došao trenirati u moju dvoranu. Doveo je Vučevića, koji je bio WBF interkontinentalni prvak. Vučević je vrhunski boksač, lijepo se kreće za 120 kilograma. On je bio sparing partner de Moriju, a ja sam to promatrao i ponudio mu suradnju, da obojici pomognem. Mark je shvatio da dobro shvaćam boks i započeli smo suradnju. Službeno sam njihov trener i pomažem i kao sparing partner, govori nam Ostojić.

Domagoj je potpisao ugovor s njihovom boksačkom kućom, UGRO Boxing teamom iz Njemačke.

– Obojica 14. prosinca imaju u Oberhausenu borbe. Trebali bi po mojoj procjeni obojica pobijediti. Protivnici im nisu neki veliki boksači, ali nisu ni za podcijeniti. Nakon toga de Mori ima borbu u Las Vegasu, protiv Efea Ajagbe, još uvijek neporaženog Nigerijca, za kojeg kažu da će biti novi Joshua. Mislim da, ako se Mark dobro spremi, da ga može nokautirati, jer ima nevjerojatan brz udarac. Daleko je jači udarač od svih. Ako bi dobio ove dvije borbe, vjerojatno bi ga čekao meč karijere, protiv Wildera, Joshue, Ruiza ili Furya, kaže nam Ostojić.

Žao mu je što je tek sad preuzeo de Morija, s njegovih 37 godina.

– Volio bih da je prije sedam godina došao u moje ruke. Krivo se s njim radilo i puno je izgubio. Ovo mu je zadnja šansa da napravi nešto, rezolutno će Ostojić.

“Jedino je Filipović zaradio za život od ovog sporta”

Ostojić se osvrnuo i na to kakav egzistencijalni potencijal imaju svi oni koji se bave borilačkim sportom.

– Teško je osigurati se od boksanja u Hrvatskoj. Jedino je Filipović uspio zaraditi za život od ovog sporta. Ni Cikatić ni Andrijašević ni ja. Ranije je bilo puno manje plaćeno. Sve vam govori to da ću ja dobiti 10 puta više novca nego što sam dobio za meč protiv Badr Harija. Boksači svijet se promijenio i to je činjenica.

“Hrgović ima sjajan potencijal”

Nismo mogli pričati s Ostojićem a da se ne dotaknemo i velikog hrvatskog boksačkog imena, Filipa Hrgovića, kojeg sljedeći tjedan čeka velika borba protiv Erica Moline.

– To je jedan odličan boksač i vode ga kako treba. Doziraju isto tako. Dečko može daleko. Još uvijek ne može boksati s velikim imenima jer mu fali iskustva. Uz par mečeva koje bi dobio, osigurao bi borbe s najvećim boksačima današnjice. Sljedeće godine bi trebali vidjeti gdje je uistinu. Ako dobije par težih mečeva, znat će se tko je i što je Hrgović, rekao nam je Ostojić.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime