Splitska podružnica Hrvatske glazbene unije organizirala je sinoć neformalno druženje svojih članova na Spinutu, u caffe baru Bambi. Bila je to prilika da glazbenici i njihovi suradnici proćakulaju o godini na izmaku, razmjene iskustva, možda i dogovore suradnje.

Božićni domjenak glazbenika posjetili su, među ostalim, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i direktorica Turističke zajednice Grada Splita, Alijana Vukšić.

Među brojnim glazbenicima susreli smo i Andreu Šušnjaru, već zaštitni znak legendarne splitske pop grupe Magazin.

– Moram priznati da sam prvi put na božićnom partyju HGU-a Split. Inače se uvijek vidimo usput po gažama, a ovo je odlična prilika malo popričati opušteno, da podijelimo iskustva i dogovorimo suradnje. Poziv mi je svakako značio i drago mi je da smo se uspjeli okupiti. HGU je dobra platforma koja misli i radi za nas – zaključila je Andrea Šušnjara koja je pozdravila sve čitatelje Dalmacija Danas.

Svoje dojmove otkrio nam je i Tiho Orlić, član Izvršnog odbora HGU Split.

– Ovo je jedan novi zamah i smjer u kojem ide HGU Split. Kada sam se kroz Skupštinu uključio u ovaj projekt, imali smo konkretne zamisli u kojem bi smjeru trebao ići HGU. U početku sam postavio pitanje što je to HGU i kome on služi? Ali je odgovor u konkretnim projektima, da to bude servis našim glazbenicima. HGU okuplja na širokom području. Splitu se uvijek s neke više instance izdaju “zapovjedi”, a ovako smo sami svoji gazde.

Što se tiče projekata, organiziramo prvi put prostoriju za probe. Općenito, u Splitu jako nedostaje takvih prostora, a potreban je i prostor u kojem će glazbenici imati vrhunsku uslugu, a da ih nitko ne reketari.

Upitali smo Orlića koliko je teško pribiti se na scenu?

– Kompletna glazbena industrija je otišla u drugom pravcu, uostalom kao ekonomiji, politka… U jednu ruku se ne zna “tko pije, tko plaća”, a u drugu se to itekako dobro zna. Teško je dati savjet nekome što bi trebalo. Kada nekom kažeš da vjeruje u sebe i to je dvosjekli mač jer nekoga možeš zakopati za cijeli život, tj. da čeka šansu do 60 godina. Po meni je jedini ispravan način ljubav, kao i u svemu. Ako se glazbom bavite na bilo koji način i to dovede do situacije da postanete profesionalac, onda vas to dovede do agencija, producenata, koncerata, studija, aranžera. Cilj HGU-a je, među ostalim, povezivanje tih segmenata. Zato su ova druženja važna. Na kraju godine podijelimo iskustva tko je što radio. Nisu to samo prostorije. Imamo i fond pomoći glazbenicima koji su nemoćni, u bolesti. Pomogli smo i obiteljima naših preminulih članova kroz razne načine. To ćemo ubuduće i intenzivirati jer ćemo imati jedan koncert godišnje čija će sredstva biti isključivo u te svrhe.

Pomažemo također naše glazbenike koji nas predstavljaju u svijetu. Uvijek se možete obratiti našem tajništvu u HGU koje će vas uputiti za razne stvari oko prava koja su bitna svakom glazbeniku. Uz te savjete, mogu se dobiti potvrde za nastupe uživo. Pokušali smo preko krovne organizacije intervenirati kod vlade da imamo drugačije stope poreza jer sadašnje stanje nije kakvo bismo htjeli.

Da bi sve ovo funkcioniralo, morali smo promijeniti cijeli smjer. Sastavili smo odličan tim koji uključuje Vesnu Ivić, Damir Malovan, Jare iz Dalmatina, Stivi Vučković kao bivši predsjednik, Tomislav Mrduljaš kao predsjednik, moja malenkost. Spojili smo dosadašnje iskustvo s novim idejama – kazao nam je Orlić.

Predsjednik splitske podružnice HGU-a, Tomislav Mrduljaš, kazao nam je da je božićni domjenak napravljen radi glazbe i opuštanja.

– Drago mi je da je došlo dosta muzičara i ljudi koji nas podržavaju. Drago mi je vidjeti gradonačelnika, predsjednicu TZ-a. S njima surađujemo dobro, što mi je iznimno drago.

Što se tiče projekata, pri kraju smo dovršetka vježbaonice za muzičare. Radimo prostoriju u kojoj će muzičari moći vježbati sa svojim sastavom. To će biti jedna novost od strane HGU-a. U pripremi je naša web stranica koja se zove Musicbooking.net na kojoj će biti dostupne sve informacije o glazbenicima i sastavima, njihove kontakt telefone i sve potrebne informacije. Korisnik će tu vidjeti koju vrstu glazbe neki izvođač svira, fotografije, linkovi na YouTube. Tko bude želio, stavit će cijenu, tko ne bude želio neće je staviti. Zainteresirani će imati dostupne kontakt podatke.

Porin seli u Rijeku

Upitali smo za Porin koji se 2019. seli u Rijeku.

– Porin je u Splitu bio 4 godine. Inače sam u Izvršno odboru koji organizira Porin. 2019. nagrada se neće održati u Splitu nego u Rijeci. Porin cijelo vrijeme po gradovima u Hrvatske. Split se pokazao dobar domaćin Porinu i mi smo tu ljestvicu digli visoko sa Spaladiumom. Zahvalni smo Gradu Splitu i TZ-u koji su to podržavali, ali smo se sada odlučili za Rijeku. Zahvalili smo se Splitu i sigurno ćemo se vratiti – zaključio je Mrduljaš.

Atmosferu s božićnog domjenka splitskog HGU-a pogledajte u fotogaleriji:Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime