Pogledajte kako se skupina planinara probila do snijegom zatrpanog skloništa na Dinari

Sljedeća tri dana na Dinari bi iznad 1600 metara nadmorske visine moglo pasti oko pola metra novog snijega

Posljednjih desetak dana na Dinari su vladali pravi ekstremni uvjeti. Prisjetimo se, temperature zraka su u višim dijelovima planine padale ispod -20 stupnjeva. Konkretno, na meteorološkoj postaji kod planinarskog skloništa Puma (1630 mnv), ispod vrha Velika Duvjakuša, izmjereno je -20,°C. U kombinaciji s olujnom burom, osjet hladnoće padao je do -45 Celzijevih stupnjeva. Posljednja dva dana na Dinari je zatoplilo do 0 stupnjeva, no pale su nove obilne snježne oborine. Na ovoj lokaciji visina snijega bez nanosa prelazi metar, a nanosi u nekim dijelovima planine su višemetarski.


Kratkotrajnu stabilizaciju vremena iskoristila je skupina planinara koji su ujutro stigli iz smjera Ježevića kod Vrlike. Nekoliko sati zadržali su se na planinarskom skloništu, a oko 16 sati krenuli su nazad put Ježevića.

Radi se o vrlo zahtjevnom pothvatu zbog ogromnih količina snijega, a vjerojatno i leda na dijelu staze. Sljedeća tri dana na Dinari bi iznad 1600 metara nadmorske visine moglo pasti oko pola metra novog snijega. Zima se u planinama Dalmacije ne predaje!

Današnji posjet planinara snijegom zatrpanoj Dinari pogledajte u videu kojega je snimila nadzorna kamera unutar sustava MeteoDinara:


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0